Акценти
Начало / Общество / Посланикът на Куба в Плевен: Доста скромни са в момента търговските  отношения между България и Куба

Посланикът на Куба в Плевен: Доста скромни са в момента търговските  отношения между България и Куба

Търговските отношения между България и Куба в момента са доста скромни.  Това каза днес пред журналисти  в Плевен посланикът на Република Куба у нас Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Той е на посещение в нашия град по покана на народните представители Васил Антонов, Стефан Бурджев и Чавдар Велинов.

Посланик Родригес припомни, че до началото на 90-те години България е била третият икономически партньор на Куба сред социалистическите страни след бившите СССР и ГДР. Тогава българските продукти са били много добре познати в Куба. През последните 25 години  мащабът на търговията спадна, затова сега полагаме усилия да подобрим тази ситуация, подчерта кубинският посланик. Той изтъкна, че основният проблем е, че българските и кубинските  предприемачи не познават настоящата икономическа ситуация в другата страна. „Затова се постарахме да сближим предприемачите от двете страни с подписаната спогодба между търговските камари на България и Куба. Една от целите на този договор е да се предлага непрестанна информация за икономическата и търговска ситуация в двете страни”, посочи посланикът. Той допълни, че фундаментална цел е да се конкретизират бизнес дейности, които са в полза на двете страни.

Посланикът на Куба се срещна с кмета Спартански

Главната цел на визитата на Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес днес в Плевен е учредяването на филиал на Асоциацията за приятелство между България и Куба. Филиалът ще е основа на добрите отношения между Плевен и Куба, които в конкретика ще бъдат развивани при бъдещи срещи. Една от първите прояви на новоучредения филиал ще е организирането на кубинска вечер за Празника на Плевен през месец май. Ще бъдат представени майстори на кубинската кухня и на кубинските коктейли.

Кубинският посланик сподели и прекрасните си впечатления от посещението си в ДФСГ „Интелект”, където учениците са демонстрирали много добри познания за Куба. Учениците са получили покана да се включат във филиала на асоциацията, както и да участват в традиционния конкурс за ученическо творчество „Куба – далечна и близка”.

В пресконференцията в Пресклуба на БТА участваха народният представител Стефан Бурджев, Александър Паунов, председател на групата за приятелство между Република България и Република Куба в 44-ото Народно събрание, общинският съветник Бойко Тодоров, представители на БСП – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...