Акценти
Начало / Култура / Порозовя паметникът на Коста Златарев в Плевен

Порозовя паметникът на Коста Златарев в Плевен

Kosta

Порозовя паметникът на комунистическия деец Коста Златарев в Плевен, видя репортер на infopleven. Романтичните краски се появиха върху исполинския ръст на паметника неотдавна. Те обаче не впечатляват никого – нито интинзивния поток от минувачи, нито местната власт, нито ръководството на БСП в Плевен.

Каква е причината за нестандартната му визия, не е ясно. Дали анонимен художник е решил да провокира творческия си заряд, вдъхновен от сходните прояви в национален мащаб, или някакво необяснимо природно явление е нашарило Коцика, не може да се разбере. Факт е обаче, че новият му вид няма нищо общо с оригинала. Розовото почти напълно е заличило годините на раждането и смъртта на комунистическия деятел. Отпечатък е оставила и разрухата – от постамента липсва голяма мраморна плоча, други са начупени и са пред разпад.

Kosta1

Паметникът на Коста Златарев се намира в идеалния център на Плевен – пред сградата на Централна поща. Тя пък е в непосредствена близост до Община Плевен. Розовата визия на огромния паметник е много лошо послание към гостите и случайните посетители на града – тя говори за апатия, бездушие, безпаметност, инертност, неуважение. А смисълът на паметните знаци е точно обратният – те са важни жалони в националната памет, идентичност и духовност, които градят скелето на ценностите.

Кой и кога ще изчисти Коцика?

Kosta2

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...