Акценти
Начало / Култура / Поредица от културни мероприятия в Плевенско в календара за 2016-а на министерството (Част втора)

Поредица от културни мероприятия в Плевенско в календара за 2016-а на министерството (Част втора)

Множество разнообразни културни мероприятия ще се проведат през 2016 година в област Плевен, сочи справка на сайта на Министерство на културата. Те са публикувани в одобрения културен календар на министерството за следващата година. Вече ви запознахме с планираните събития за първата половина от новата година, но не са никак малко и тези за второто полугодие.

Месец юли ще е не по-малко изпъстрен с разнообразни мероприятия.  В град Плевен ще се проведе IV Международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’ 2016. Той е организиран от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Датите на фестивала още не са уточнени. Ясни са обаче дните, в които ще се проведе Фестивал на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува” – 2016 в село Градище, община Левски. Той ще се състои на 16 и 17 юли, а негови организатори са от Народно читалище „Осъм 1894” –с. Градище. Ден по-късно – на 18 юли, в град Левски ще се проведе Празник на града, организиран от Общината.

Дните от 22 до 24 юли в град  Долни Дъбник ще са посветени на отбелязването на 115 години от рождението на Илия Бешков. Мероприятията са организирано от Община Долни Дъбник и Народно читалище „Илия Бешков-1898”. На 27 юли в град Пордим ще бъде отдадена почит на друг творец. Там ще се проведе конкурс за рисунки, посветен на 170 години от рождението на живописеца Георги Данчов – Зографина. Конкурсът е организиран от Народно читалище „Иван Радоев-1907“ – гр. Пордим.

На 30 и 31 юли чествания ще има в Долни Дъбник. Тогава ще се проведе Празник на града, организиран от Общината и Народно читалище „Илия Бешков-1898”. През август своя празник ще отбележи и град Никопол. Той ще се проведе между 12 и 14 август и ще премине под надслов „Никопол -традиция и съвременност“. Мероприятията са организирани от Общината в крайдунавския град.

През септември  в град Левски отново ще се проведе Етно фестивал „Фолклорна палитра – 2016”, организиран от Народно читалище „Васил Левски 2005” – гр. Левски. През есенния месец в Плевен ще се състои Международният музикален фестивал „Лауреатски дни Катя Попова“, който се организира от Драматичен театър „Иван Радоев“ – гр. Плевен.

От 4 до 6 септември ще празнува пък град  Белене. В тези дни крайдунавският град ще отбележи своята годишнина от обявяването за град. Мероприятията са организирани от Община Белене. На 25 септември и друг крайдунавски град ще отбележи важно събитие. В град Никопол ще се проведат честванията на 620 години от битката при Никопол (1396 г.), а организатор е Народно читалище „Напредък 1871” – гр. Никопол.

През октомври в село Реселец, община Червен бряг ще се проведе традиционният Национален песенен фестивал „Христо Ковачев“. Той е организиран от Народно читалище „ Тодор Попов-1927“, Кметство – с. Реселец и Община Червен бряг. Същият месец град Пордим ще празнува своя празник.

През октомври и ноември в град Плевен ще се проведе Национално биенале на малките форми. То се организира от Община Плевен и Съюз на българските художници – Плевен. През ноември Плевен ще е домакин и на Международен фестивал на китарата – Плевен’ 2016. Той се организира от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. През същия месец в града ще се проведе и обща художествена изложба по повод Деня на Св. Пимен Зографски. Неин организатор е Общинска художествена галерия – Плевен.

В Червен бряг и Кнежа също има планирани мероприятия през ноември. На 23-и в град Кнежа ще се проведе Ден на Община Кнежа. Мероприятието е организирано от Община Кнежа и Народно читалище „Борба”– гр. Кнежа. На следващия ден – 24 ноември, в Червен бряг ще се състои VIII регионален рецитаторски конкурс „За него – живота…“ по стихове на Никола Вапцаров. Организатор на традиционния конкурс е Народно читалище “Н. Й.Вапцаров 1908“ – гр. Червен бряг.

Последното предвидено мероприятие за 2016 година в културния календар на министерството е през месец декември в град Плевен. Тогава ще се проведе традиционният Национален литературен конкурс „Петър Ковачев“, който се организира от Община Плевен.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...