Начало / Култура / Поредица от културни мероприятия в Плевенско в календара за 2016-а на министерството (Част първа)

Поредица от културни мероприятия в Плевенско в календара за 2016-а на министерството (Част първа)

Множество разнообразни културни мероприятия ще се проведат през 2016 година в област Плевен, сочи справка на сайта на Министерство на културата. Те са публикувани в одобрения културен календар на министерството за следващата година.

Първото от тях ще се проведе още на 6 януари в село Въбел, община Никопол. Там ще бъде пресъздаден народният обичай „Мошули“, а организатор на проявата е Народно читалище “Развитие 1900“ – с. Въбел. Само няколко дни по-късно – на 9 януари, в никополското село Драгаш войвода ще бъде пресъздаден обичаят „Бразая“. Организатор на мероприятието е Народно читалище ”Просвета 1927“ – с. Драгаш войвода.

През месец февруари в Плевен ще бъде отбелязана 85-годишнината от рождението на Георги Стойков. Датата на събитието е 20 февруари, а организатори са Съюз на българските писатели.

Разнообразни мероприятия ще се проведат и през месец март. Едно от тях е традиционният Национален конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението“, организиран от Панорама „Плевенска епопея 1877”. Навръх 3 март в село Милковица, община Гулянци, ще се състои вечер на националната носия. Мероприятието е осрганизирано от Кметство – с. Милковица. На 26 март в Плевен ще отбележим 80 години от рождението на Пелин Пелинов. Честването се организира от Съюз на българските писатели.

През април в Плевен ще се състои изложба по повод 140 години от Априлското въстание, като датата не е уточнена. Нейни организатори са Дирекция „Военноисторически музеи“ – Плевен. Отново в Плевен тогава ще име и Международна писателска среща „Побратимени светове”, организирана от Община Плевен и Дружество на писателите – Плевен. През същия месец в Червен бряг ще се проведе ХI Детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици” – Червен бряг 2016. Датата е 23 април, а организатори са Народно читалище “Н. Й.Вапцаров 1908“ – гр. Червен бряг.

Със затоплянето на времето и настъпването на летните месеци се увеличава и броят на планираните мероприятия в областта. Първото от тях е предвидено за 1 май в град Койнаре, община Червен бряг. Това е Националният фестивал „Гергьовден”, организиран от Народно читалище ”Христо Ботев 1889” – гр. Койнаре. По същото време, но в град Левски, ще се проведе Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки” – Левски 2016. Негови организатори са Община Левски и Народно читалище „Георги Парцалев 1901” – гр.Левски. На 5 май в град Долни Дъбник ще се състои Общински преглед на художествената самодейност „От извора на българската самобитност”, организиран от Община Долни Дъбник и Народно читалище „Илия Бешков-1898”. За 8 май пък е предвидено мероприятие в град Долна Митрополия. Това е Празник на детското танцово изкуство, организиран от Народно читалище „Просвета 1927“ – гр. Долна Митрополия. Между 10 и 20 май ще се проведат и традиционните празнични дни в Плевен по случай 15 май – Празник на града. Мероприятията са организирани от Община Плевен. Никопол също ще празнува през месец май. Тогава там ще се проведат ХХХV Крайдунавски празници на културата – Никопол`2016, организирани от Община Никопол и Народно читалище „Напредък 1871” – гр. Никопол, и честванията за 145 години от създаването на Народно читалище „Напредък 1871” – гр. Никопол и 45 години от създаването на читалищен духов оркестър.

Многобройни са мероприятията и през месец юни в Плевенско. Те започват още на първи в град Левски с Фестивал на мажоретния танц „Левски – 2016”. След това на 11 юни в град Кнежа ще се проведе Регионална среща – надпяване „Песен се носи над равно поле”, организирана от Народно читалище „Борба”– гр. Кнежа. За дните между 13 и 18 юни отново в град Левски са предвидени Празници на изкуствата „Парцалев 2016”, организирани от Народно читалище „Георги Парцалев 1901” – гр. Левски. От 20 до 26 юни в град Кнежа ще се проведе IX Международен северен фестивал на аматьорските театри „Звезден прах”. По същото време – на 24 юни, в град Койнаре ще се състои Празник на града, организиран от Кметството и Народно читалище ”Христо Ботев 1889” – гр. Койнаре.

На 25 юни в град Червен бряг ще се състои IV национален фолклорен фестивал „Пъстра шевица“ – Червен бряг 2016. Той е организиран от     Народно читалище “Н. Й.Вапцаров 1908“ – гр. Червен бряг. Ден по-късно – на 26 юни, в село Рупци, община Червен бряг  ще се проведе Общински празник и „Ден на занаятите”, организирани от Народно читалище „Васил Христов 1927” и Пенсионерски клуб – с.Рупци.

За 27 юни в град Левски е предвиден Национален литературен конкурс „Любов, дълг, отечество”, посветен на Дончо Цончев. Негови организатори са Община Левски и Общинска библиотека „Веселина Геновска”.

Още едно събитие ще се състои през месец юни. То ще е в град  Тръстеник, община Долна Митрополия, а датата за него все още не е уточнена. Това е Декада на културата и изкуството, организирана от Народно читалище „Неофит Рилски-1872” в град Тръстеник.

Очаквайте скоро планираните културни мероприятия и за втората половина на 2016 година.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...