Акценти
Начало / Общество / Поредица от инициативи за Деня на река Дунав в Белене, Байкал и Никопол

Поредица от инициативи за Деня на река Дунав в Белене, Байкал и Никопол

„Бъди активен“ е мотото и на тазгодишната кампанията за отбелязване на Деня на река Дунав – 29 юни. Целта на кампанията е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й.

По повод Деня на Дунав ще се проведат различни екологични акции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии, изложби.

В село Байкал, община Долна Митрополия за поредна година се организира Празник на река Дунав. Вчера там се проведоха ателие, изложба и пускане на послания с балони. Организатори са Община Долна Митрополия, Еко-клуб „Дунав“ при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, кметство с. Байкал, СНЦ ЕКО Байкал. В Белене от 29 юни до 2 юли ще се проведе Фестивал на Дунав с много концерти, кулинарни състезания, художествени надпревари. Организатори са Природен парк „Персина”, Община Белене и Общински детски комплекс.

В Никопол също отбелязват Деня на Дунав с поредица от инициативи, които започнаха на 27 юни и продължават и днес. В рамките на програмата в местното читалище се откри  изложба, посветена на река Дунав, организиран бе скална църква „Св. Стефан“ и почистване на трасе около един километър по крайбрежието на Дунав. Предвидени са още лекция за опазване на река Дунав, пленер с природни материали, Дунавски детски панаир

Басейнова дирекция „Дунавски район“, Изпълнителна агенция по околна среда и регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Чрез различни инициативи се показва жизненоважната роля на река Дунав и нейните притоци. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й.

Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. Партньор на кампанията за България е “Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България” АД.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...