Акценти
Начало / Последни новини / Петровден е, днес празнуват занаятчиите

Петровден е, днес празнуват занаятчиите

Петровден е един от най-почитаните летни празници в традициите на  българския народ. Църковният празник е посветен на светите апостоли Петър и Павел, наречени стълбове на православната вяра.

Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Петровден съвпада с най-усилния период от стопанския живот у нас. Народът ни го свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове.

Вярва се, че обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари. Като курбан се принася петровско пиле. Това е свързано със значението, което в древната митология се е придавало на петела – слънчев знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението. Но дълбокият и траен смисъл на празника Петровден е религиозен – защото твърдост и смирение са в основата на християнството. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. Днес свършва Петровия пост, започнал две седмици по-рано. Имен ден празнуват Петрана, Петър, Петя, Павел, Павлина, Пoлина, Камен.

На 29 юни отбелязваме Деня на занаятите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...