Акценти
Начало / Здравеопазване / Поне 120 млн. лева дефицит за болниците в новия бюджет на НЗОК предвижда бивш шеф на РЗОК – Плевен

Поне 120 млн. лева дефицит за болниците в новия бюджет на НЗОК предвижда бивш шеф на РЗОК – Плевен

Мартин Митев

В края на 2014 г. НЗОК ще има най-малко 120 млн. лева дефицит в болничната помощ. Тази прогноза направи общинският съветник от ГЕРБ и доскорошен директор на РЗОК – Плевен Мартин Митев. Той изрази убеденост, че бюджетът на Здравната каса няма да издържи и ще се наложи чрез кредит да бъде актуализиран в течение на годината. Според Митев във формирането на бюджета на НЗОК за 2014 г е залегнал тежък популизъм.

За пореден път държавата не си влиза в ролята на осигурител на близо 4 млн. 100 хил. души, за които залага здравно осигуряване малко над половината от това, което всеки един работещ в страната е длъжен да внася за здраве, коментира още Митев. „Така издръжката на здравната система пада изцяло върху работещите, а държавата бяга от отговорност на осигурител. Ако държавата не може да си плаща вноските, да се откаже от този социален ангажимент и осигуряването на тези лица да се поеме от техни близки, както беше в началото на здравната реформа и децата се осигуряваха от родителите си”, обясни бившият директор на РЗОК – Плевен..

По думите му е популистки ход решението да бъде намалена таксата за посещение при лекар с 1.90 лв., като разликата ще се поема от републиканския бюджет.Това са над 50 млн. лв, които ще са необходими за покриване на тази разлика, посочи Митев и допълни, че в същото време не се предвиждат средства за увеличение на броя на отпускани направления за специализирана помощ.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...