Акценти
Начало / Любопитно / Пол Маккартни обявява разпадането на Бийтълс на 9 април

Пол Маккартни обявява разпадането на Бийтълс на 9 април

Бийтълс

На 9 април през 1970 г. Пол Маккартни обявява официално разпадането на легендарната група Бийтълс. През 1969 г. напрежението и неразбирателствата в групата се засилват. Все по-ясно започват са се открояват индивидуалните вкусове и стилове на отделните членове. По това време Джон Ленън формира романтично и професионално партньорство с Йоко Оно. Някои среди обвиняват нея и я сочат като главна причина за разпадането на групата, но истината е, че отчуждението вече е започнало. През септември 1969 г. Джон заявява на групата, че напуска. Останалите успяват да го убедят да не го обявява публично, докато не излезе последният албум на групата.

Разпадането на Бийтълс е обявявено през април 1970 г., един месец преди да излезе последният им, може би най-успешен албум Let It Be и документалният филм със същото заглавие. Пол Маккартни не е доволен от много от песните, счита ги за незавършени и се опитва да спре албума, но неуспешно. Официално, със съдебни документи, групата престава да съществува на 31 декември 1970 година.

Бийтълс (на английски: The Beatles) е английска музикална поп и рок група от Ливърпул, призната за една от най-влиятелните групи в историята на поп музиката. През 1960 г. групата окончателно приема името Бийтълс (The Beatles) по идея на Джон Ленън, за да се отбележи бийт (beat) музиката, която групата изпълнява.

Нейни членове са Джон Ленън (1940-1980 г.), Джордж Харисън (1943-2001 г.), Пол Маккартни (1942 г.) и Ринго Стар (1940 г.). Тяхната авангардна музика, начин на поведение и стил на обличане доминират 60-те години на миналия век и поставят началото на нови модни тенденции.

Активните години за групата са между 1960 и 1970-а. Имат продадени над 1.3 милиарда албума. През 2004 г., списанието Ролинг Стоун (Rolling Stone Magazine) поставя Бийтълс на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...