Акценти
Начало / Култура / Полетът на фантазията остава свободен пред неназованите картини на Яшарали Тахир

Полетът на фантазията остава свободен пред неназованите картини на Яшарали Тахир

Картините на Яшарали Тахир са изпълнени с прекрасна виталност – понякога непонятна, понякога изненадваща. Те излъчват енергия, която тържествува над имагинерното. Те са  многоцветни, колажни понякога и много различни със способността на автора да се съхрани  като откривател на добре познатото, в тайните на новото. Така Светла Тончева, уредник в Арт център Плевен представи изложбата на Яшарали Тахир, която снощи беше открита в залите на Арт център Плевен.

Роденият в България художник, но повече от 30 години живеещ в Измир, показва пред публиката творби, създадени през последните години. Като изненада за него от приятелите му са картини, които Яшарали Тахир създава по време на пленер в Плевен преди близо 35 години. Това дава възможност да бъде разкрит един съкровен аспект от артистичната същност на автора – неговото развитие през годините.

Повечето от творбите са неназовани. Така авторът оставя свободна фантазията на зрителя да вникне чрез собствената си сетивност  и да създаде собствена история за изобразеното.

В изложбата освен живописни платна са наредени и акварелни творби, които художникът е изпълнил с ефирност и лекота.

Яшарали Тахир за първи път гостува с изложба в Плевен, но това е негова поредна изложба в страната. Негови творби притежават много национални галерии и музеи, много колекционери. Носител е на множество награди. Но това, което прави Яшарали Тахир особено популярен, са организираните от него симпозиуми по изкуствата в Измир и у нас. Те са обединително място за творци от различни страни.

„Изкуството събира хората, прави ги единни. То дава сила на духовната страна на човека”, каза Яшарали Тахир.

Изложбата откри кметът Георг Спартански. Събитието в Арт център Плевен събра много приятели и колеги на автора.

 Колоритният Яшарали Тахир открива изложба в Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...