Акценти
Начало / Общество / Поклонение по повод Деня на победата организираха в Плевен

Поклонение по повод Деня на победата организираха в Плевен

Поклонение по повод Деня на победата и 72 години от края на Втората световна война се проведе днес пред паметника на четиримата руски летци и разузнавачи, загинали за свободата на България, намиращ се в Горноплевенските гробища. За поредна година организатор на събитието е ПП „Нова зора” – Плевен.

Да почетат паметта на тримата руски летци и един разузнавач и да отбележат Деня на победата дойдоха представители на леви организации в Плевен. Сред официалните лица бяха председателят на ПП „Нова зора” – Минчо Минчев, народните представители от Коалиция „БСП за България” – Васил Антонов и Чавдар Велинов, членът на Изпълнителното бюро на ПП АБВ Румен Петков.

„9 май – великият ден на великата победа в най-страшната война от цялата история на човечеството. Всяка война има своите жертви и своите герои, има своя ден на победата. Ние сме тук, за да почетем този победен ден. За да кажем, че пазим в сърцата си паметта на героите”, каза в приветственото си слово председателят на ПП „Нова Зора” – Минчо Минчев.

Председателят на БСП – Плевен – Свилен Атанасов постави акцент върху това, че, пазейки спомена за милионите, пролели кръвта си за свободата на всички нас, не трябва да допускаме „в българското общество да се появят крайни радикални и шовинистични по своята същност философии”.

„Антифашистката идея днес ни е нужна  повече от всякога, ако искаме да запазим ценностната система на Европа. Ако искаме да  запазим нашата собствена история, ако искаме да запазим човешкото си достойнство. Това достойнство,  което проявиха милиони преди 72 години, за да освободят Европа”,  подчерта пък Румен Петков.

Плевенският свещеник отец Петко отслужи панихида пред реставрираните през 2011 г. от ПП „Нова зора” паметници на четиримата загинали руски войни.

След което венци и цветя отрупаха паметниците на героите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...