Акценти
Начало / Здравеопазване / Познати щамове грип ще ни мъчат тази зима, имунизацията започна

Познати щамове грип ще ни мъчат тази зима, имунизацията започна

грип 1

Четири ще са грипните щамове, които ще ни разболяват  през настъпващия зимен сезон, съобщава вестник „Стандарт”, цитирайки информация на Световната здравна организация. Два от грипните щамове са от тип А, а другите два – В. Най-популярен безспорно е свинският грип или А(H1N1), който е известен и като Калифорния.

Вторият е Tексас или А(H3N2), който е изключително близък до вируса Виктория. На практика Тексас е негов наследник, който е придобил малки изменения през сезоните. Вирусите от група В, които може да ни мъчат, са Масачузетс и Брисбейн. Тези щамове са върлували и през миналата зима, отчитат от СЗО.

Четирите вируса обаче не са заразявали еднакво силно във всички страни. В Европа най-масово разпространен е бил свинският грип А(H1N1), отчитат от СЗО. В България също този вирус е разболял най-много хора. Добрата новина е, че вече караме този вид на инфекцията по-леко, защото сме си изработили имунитет. Само 27% от заразените с АH1N1 са развили грип тази година.

Без значение кой вирус ще върлува, традиционно той поваля между 20-30% от децата и 10% от възрастните. А около 25% от заразените обикновено развиват усложнения. Според официалните документи между 1000-1200 българи всяка година умират заради усложнения от грип.  Затова специалистите съветват да не  подценяваме болестта и да не я караме накрак, а да останем за 2-3 дни у дома. Така ще заразим и по-малко хора около нас. Най-рисковата група са децата, защото нямат изграден имунитет. Ако са бебета и се кърмят обаче, те получават антитела от майка си. След отбиването, до 5-6 годишна възраст, обаче са подложени на изключително голям риск да се разболеят. Затова при епидемия около 45% от заболелите са деца.

Големите хора имат имунитет, но при по-възрастните обикновено има хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабета, белодробните или бъбречните проблеми, които също ги превръщат в рискова група.

Припомняме, че от началото на тази седмица в Имунизационния кабинет на  Регионалната здравна инспекция в Плевен започна имунизацията против грип с Ваксигрип. Цената на ваксината с поставянето е 11лв. Работно време на кабинета е от 9.00 до 12,00ч. и от 13,00 до 16,00 ч.

 

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...