Акценти
Начало / Култура / Познати автори с непознати творби представят в галерия „Бешков”

Познати автори с непознати творби представят в галерия „Бешков”

В светско събитие се превърна откриването на изложбата „Не/познати” в Художествена галерия „Илия Бешков”, която показва творби от Златния фонд на ООБ. Жени в елегантни тоалети и мъже в костюми изпълниха залите на галерията, за да станат съпричастни на културното събитие.

Сред гостите бяха кметът Георг Спартански, председателят на ОбС Мартин Митев, много художници и ценители на изобразителното изкуство. За откриването в Плевен дойде Франк Янсен, член на УС на Сибанк и на УС на ООБ, за когото се оказа, че това е първото му официално представяне след заемането на отговорния пост. Заедно с него беше и Ана Костова – мениджър, отговорен за този проект.

„Това е една уникална колекция, която може да се види изключително рядко в България”, каза при откриването на изложбата директорът на галерия „Бешков” Мирослав Минчев. Тя включва произведения на български класици и на представители на съвременното изкуство. „Обикновено такива колекции потъват в офиси и заседателни зали, но ОББ е направила колекцията в мобилен вид и, пътувайки из страната, да  радва много хора”, подчерта Минчев. Кметът Георг Спартански допълни, че това е един специален жест насочен към хората и към запазване и съхраняване на част от съкровището на българското изкуство. „Благородна идея в един меркантилен век, в който на първо място са парите. Парадоксално е, че една финансова институция отделя не малко средства, за да съхранява националното изкуство и да го прави достъпно за много хора”, акцентира Спартански и благодари на организаторите за прекрасната изложба.

 „Като финансова институция, ние  сме част от обществото и носим своята отговорност пре днего. Много се радвам, че представяме банката пред обществото точно с тази колекция. Тя е събирана от колегите в страната и смятам, че сме се справили добре”, отговори на благодарностите Франк Янсен.

Плевен е един от 13-те града, в които гостува изложбата „Не/познати”. Тя е съпътствана от луксозен каталог, с презентации на авторите и картините. Имената на представените в нея творци са добре познати както на специалистите, така и на по-широката публика. Непознати са конкретните творби, включени в изложбата.

В годината, в която се навършват 140 години от Освобождението на Плевен, ОББ представя живописни платна, възпяващи подвига на Плевенската епопея, наред с другите творби от ценната си сбирка. Вдъхновеното от Освободителните борби платно „Освободителите“ на Александър Поплилов заема своето достойно място в Златния фонд от Колекцията на ОББ. Друго произведение, посветено на освобождението на града, е платното „Освобождението на Плевен“ на доайена на художниците в Троян Григор Първев. Град Плевен е и родно място на именития живописец, представен в изложбата – Николай Русчуклиев, а талантливият пейзажист Марко Монев е роден в с. Гостиля. Най-ранната творба от колекцията е рисувана точно преди 100 години – това е „Военен обоз“, дело на Васил Маринов. Най-късните произведения са от 1996 г. Специално за изложбата е изработена и тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез нея, придружена от аудио описание, ОББ дава възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.

Могат да се видят и любопитни предмети, като стара сметачна машина, пишеща машина „Мерцедес“ и един от първите модели преносими компютри, прадядото на днешния лаптоп. В Плевен изложбата ще остане открита до 8 юли и не бива да бъде пропусната.

Следваща Предишна

Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...