Акценти
Начало / Икономика / Позлатена монета от 10 лева пускат днес, ще се продава и в Плевен

Позлатена монета от 10 лева пускат днес, ще се продава и в Плевен

От днес на касите на БНБ в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив се продава възпоменателна монета с номинал 10 лева, посветена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Цената на монетата е 66 лева, тиражът й е ограничен – само 3 000 броя.

На лицевата страна на монетата в позлатения вътрешен кръг има емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; под нея на два реда – номиналната стойност „10 ЛЕВА“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и годината на емисията „2018“.

На обратната страна на монетата в позлатения кръг има логото на Българското председателство; околовръст надписи „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“.

От днес в обращение е и нова разменна монета от 2 лева. Тя също е посветена на българското председателство на Съвета на ЕС. На обратната й страна е разположено логото на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018; околовръст надписи „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“. Тиражът на новата двулевова монета е 500 000 броя.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...