Начало / Политика / Позиция на ДБГ: Скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е знак за картел в производството на електроенергия

Позиция на ДБГ: Скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е знак за картел в производството на електроенергия

Ние, от Движение България на гражданите, заявяваме, че скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е следствие от тайни договорки и забранени практики, извършвани от големите производители на електроенергия.

Намираме за необяснимо твърдението, че шоковото поскъпване се дължи на повишено пазарно търсене. Това би било вярно, ако производствените мощности в България внезапно са се увеличили с 350%.

Подобни драстични скокове на цената на електроенергията нанасят непоправими щети за бизнеса и увеличават разходите за производство на всички стоки. В крайна сметка това ще е удар и по джоба на хората. До няколко месеца ще последва и скок в цената на тока за бита, което ще нанесе още един сериозен удар върху стандарта на живот на българските граждани.

Призоваваме за незабавна проверка на големите производители на пазара за електроенергия от съвместни екипи на КЗК и КЕВР, които в срок от 10 дни да излязат с резултат. Първоначалните заявки, че проверката ще завърши през януари означава фалит на стотици малки и средни предприятия, за които цената на електроенергията е основен разходен компонент.

Припомняме, че в началото на година от ДБГ поискахме компетентните органи да проверят подробно пазара на електроенергия по повод поредното драстично увеличение на цената на тока с 60%. Фактът, че днес говорим за трикратен скок в цените, е поредното доказателство, че обещаните тогава законодателни промени са били проформа мерки с цел да замажат очите на обществото.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...