Акценти
Начало / Общество / Пожарникар от Плевен с награда от конкурса „Пожарникар на годината”

Пожарникар от Плевен с награда от конкурса „Пожарникар на годината”

Инспектор Божидар Манчев от РСПБЗН – Плевен, е отличен с награда в раздел „Контролна дейност” в конкурса „Пожарникар на годината”.

Титлата „Пожарникар на 2019 година” получи Тошко Бързилов, дългогодишен ръководител на Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Изключително съм развълнуван, че днес за 25–и пореден път награждаваме пожарникар на годината. Вашата работа е свързана с много рискове, ежедневно извършвате подвизи, спасявате човешки животи, имущество, противодействате на стихийните бедствия и  правите живота на гражданите по-сигурен и по-спокоен. Всички вие работите с чувство за дълг към гражданите, правите го с професионализъм, който притежавате, затова Ви благодаря сърдечно. С тези думи министър Младен Маринов се обърна към пожарникарите на днешната официална церемония. Той посочи, че   ГДПБЗН е дирекцията в МВР, която се ползва с най-голямото  доверие от гражданите, защото при всички бедствия и тежки ситуации се разчита на тях, всички очакваме да свършат професионалната си работа, свързана с риск за техния живот. Министър Маринов благодари на ръководството на главната дирекция за усилието, което полага в развитието на материално – техническата база, за изключително добре изградения административен капацитет и за умението да ползва възможностите за европейско финансиране. Над 30 сгради на пожарни служби в страната са реновирани, ремонтирани, някои са изградени наново и този процес продължава. Министър Маринов припомни, че дирекцията се ползва с авторитет и в рамките на международната взаимопомощ при кризи. Той посочи необходимостта от развитието на доброволческите формирования и категорично заяви личната си подкрепа. По думите му над 3000 обучени доброволци има към момента – в пожарната служба това е необходимо, възможно, гражданите се включват с охота да изпълняват тази дейност. Вътрешният министър отдаде почит към паметта на колегите, изгубили живота си в битка с огнената стихия и пожела на пожарникарите да продължават да се учат в практиката, да изграждат своите професионални умения, защото това е гаранцията за техния живот и за успешното справяне в критични ситуации, с които те ежедневно се сблъскват.

На официалната церемония „Пожарникар на годината“ присъстваха заместник – министрите на вътрешните работи Милко Бернер и Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорите на главните и административните дирекции на МВР. Тържеството уважиха председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Пламен Нунев, народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, бивши ръководни служители на МВР и ГДПБЗН.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият – за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. През последните години се утвърди и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Тази година бяха отличени общо 13 огнеборци и спасители.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...