Начало / Общество / Пожарникари от двете страни на Дунав уточниха съвместни дейности при извънредни ситуации

Пожарникари от двете страни на Дунав уточниха съвместни дейности при извънредни ситуации

Румънският град Гюргево беше домакин на поредната среща между експертите на българската Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и колегите им от румънския Генерален инспекторат за извънредни ситуации. Те продължиха разработването на общ план за намеса и оперативни процедури за действие при бедствени ситуации по поречието на р. Дунав.

Разписването на тези правила е част от Стратегическия проект “Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав /RISK/”. Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни и предвижда крайдунавските области от България и Румъния да получат съвременна пожарна техника и оборудване. В рамките на проекта вече беше изготвен общ речник на оперативните термини, в който са включени обяснения на специалната терминология на български, румънски и английски езици.

Това е пета среща, на която участниците уточниха детайли за оперативните си възможности, времето за реакция след постъпване на искането за помощ, организирането, ръководството и координирането на общите екипи, логистичното им осигуряване и начина за предоставяне на адекватна и навременна информация на гражданите и медиите. Общите оперативни процедури ще помогнат на огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и ще повишат ефективността на общите им действия при възникването на мащабни кризисни ситуации.

При следващата среща, която ще се проведе през януари на територията на област Монтана, българските и румънските пожарникари ще финализират работата си по орперативната процедура, която засяга основно въпросите по преминаването на границата от екипите, участващи в преодоляване на последиците от трансгранична бедствена ситуация.
Партньори по проекта са румънските окръзи Констанца, Телеорман, Гюргево, Калараш, Олт, Долж и Мехидинц и Областните управления “Пожарна безопасност и защита населението” в градовете Плевен, Русе, Велико Търново, Видин, Монтана, Враца и Силистра.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...