Акценти
Начало / Култура / Писателите отбелязаха Денят на свободата

Писателите отбелязаха Денят на свободата

Дружеството на писателите в Плевен организира в ХГ “Дарение Светлин Русев” литературна вечер, посветена на Десети декември – денят на освобождението на Плевен от турско робство. Водеща на вечерта бе поетесата Албена Декова. Тя припомни на присъстващите в залата много исторически факти, свързани с Руско-турската освободителна война и конкретно с Плевенската епопея. А поетите, които се представиха пред своите почитатели, им поднесоха стихове, писани не само за историческите събития, а и за съвременна България и Плевен.

Музиката отново бе верен приятел на поетите. В програмата им се включиха групата за народни песни “Бисери”, при читалище “Цветан Спасов”, с ръководител на групата Борислав Лазаров. Със свои музикални изпълнения впечатлиха също: Ивана Илиева от 11 клас при ГПЧЕ и Валентина Милова от 9 клас при същата гимназия, които поднесоха изпълнения на пиано.

В литературното четене участваха Валентина Атанасова, Люлин Занов, Емилия Трифонова, Веселин Чернялски, Атанас Славчев, Лалка Павлова и Илко Иларионов. Валя Атанасова освен своите стихове, прочете едно стихотворение от румънски поет, посветено на Плевенската епопея; Емилия Трифонова също прочете стихотворение за Плевен от поета Костас Нусиас, гостувал в нашия град на една от Международните литературни срещи; а Лалка Павлова включи в представянето на поетите и стихотворения на Константин Георгиев и Георги Константинов. “Балада за нисшите чинове” и този път прозвуча в залата, макар и Георги Константинов да не бе сред колегите си поети от Плевен.

Следващата литературна среща ще бъде на 13 декември, в ХГ “Дарение Светлин Русев”, когато от 16.30 ч. ще започне юбилейната вечер на поетесата Венета Николова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...