Начало / Здравеопазване / Под мотото „Първата помощ и застаряващото население“ премина Световният ден на първата помощ

Под мотото „Първата помощ и застаряващото население“ премина Световният ден на първата помощ

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти.

Тази година денят е посветен на тема: „Първата помощ и застаряващото население“. Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.

Хората повече или по-малко са уязвими, но независимо от възрастта са в състояние да се обучат да оказват  първа помощ. Посланието „Бъди герой! Спаси живот. Първата помощ е за всички, навсякъде!“ остава актуално и тази година. Не са необходими супер сили, за да бъдеш герой. Възрастните хора могат да бъдат герои и да подкрепят своите приятели, внуци и обществото в редица ситуации.

IMG_1746бчк първа помощ

Като част от проекта „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права”, членовете на Пенсионерски клуб „Надежда” гр. Белене се обучават в оказването на Първа помощ. Малка група от тях ще участват в Национално състезание по проекта, което ще се проведе в НУЛЦ на БЧК с. Лозен. Независимо от възрастта си участниците в обученията проявяват изключителен интерес и желание за работа, те тренират и се упражняват три пъти седмично. В подготовката активно им помагат ръководителя на БМЧК – Белене – м.с. Лидия Арнаудова, както и доброволците от клуба.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...