Акценти
Начало / Култура / Под знака на 145-годишнината ще премине новият сезон на най-старото читалище в Плевен

Под знака на 145-годишнината ще премине новият сезон на най-старото читалище в Плевен

читалище Съгласие

На 1 октомври стартира новият творчески сезон на НЧ „Съгласие 1869” – Плевен. Под мотото на 145-годишнината на културния институт до края на годината ще се проведат редица мероприятия,информират от читалището. В обновените репетиционни зали ще влязат най-малките, но и най-многобройни възпитаници на Балетната школа и фолклорен ансамбъл „Мизия” . По-големите вече усърдно репетират за скорошните изяви на съставите.

На 31 октомври в зала „Емил Димитров” при читалище „Съгласие” ще се състои среща на поколенията, свързани с Балетната школа. Организацията и подготовката са на дългогодишния ръководител на школата и заслужил гражданин на Плевен Виолета Радева.

балетна школа съгласие (2)

Фолклорен ансамбъл „Мизия” с ръководител Михаил Денев също подготвя спектакъл – „Хубост за бъдни времена“. С него ще бъде отбелязана и 35-годишнината на ансамбъла. Публиката ще се наслади на изпълненията на малките танцьори, събрани в 12 постановки, съдържащи танци от всички етнографски области на страната, обредни и тематични танци. В спектакъла ще участва и Танцов клуб „Кайлъка“ с ръководител Биляна Денева.

Оркестра „Симфоника“ ще зарадва любителите на оперното изкуство с изпълнения на избрани арии от операта „Дон Жуан“ на Моцарт. Концертът ще се състои на 11 октомври от 19 часа в зала „Емил Димитров“. Входът е безплатен.

До края на годината предстои провеждането на конкурс-рецитал по поезията на Никола Ракитин, Цветан Спасов и Иван Радоев.

Във връзка с годишнината, най-старото плевенско читалище ще издаде три биобиблиографии – за Петър Ненков, Ячо Хлебаров и Иван Данов – личности с безспорен принос в развитието на библиотечното дело в страната, които са неизменно свързани с читалище „Съгласие”.

 

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...