Начало / Общество / Подпорна стена заплаха за няколко семейства в плевенско село

Подпорна стена заплаха за няколко семейства в плевенско село

Малко хора са останали в село Ласкар – постоянно живеещите са само 55 и товаса все възрастни хора. Вместо спокойно да си изкарватстарините, те живеят в страх.  „Когато чуем, че камион се задава от към с.Николаево, ни обзема ужас. Предпочитаме да излезем от къщите си на открито. Но можем ли да го правим постоянно и особено през нощта“, разказват отчаяните жители на селото, чийто 4-5 къщи са в края на Ласкар, посока село Николаево.
Тревогите им са свързани с пътя, минаващ покрай домовете им, станал причина да се напукат не само къщите, но и подпорната стена. Навремето това е бил старият римски път, който водел към Балкана. Днес по него се движат тежки камиони и ТИР-ове.
„Проблемът е отдавна, но с течение на времето положението става все по-лошо. Шосето е направено върху насип с подпорни стени. Проектирано е за камиони до 20 тона. Сега обаче е постоянен трафик на тирове. Къщите са напукани. Подпорната стена също, както и пътят. Дано да греша, но след година-две пътят може да се скъса, а като рухне стената ще затрупа къщите заедно с хората в тях“, коментира кметът Крайчо Марчев. Той казва, че многократно е сигнализирал за проблема. „Идват правят само козметични ремонти, например да отбият водата, за да не подкопава. Но няма пари за основен ремонт. Пътят към Николаево обаче може да бъде прекъснат, а там военните имат свои обекти“, заяви първият човек на с.Ласкар.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...