Начало / Здравеопазване / Д-р Грета Апостолова: Превенцията на рака гърдата е отговорност не само към нас самите, но и към близките ни

Д-р Грета Апостолова: Превенцията на рака гърдата е отговорност не само към нас самите, но и към близките ни

Профилактичните прегледи и здравословният начин на живот са ключови фактори за превенция на онкологичните заболявания

Д-р Грета Апостолова завършва медицина в МУ – Плевен. Специалист по образна диагностика с повече от 10 години стаж по специалността. От 2012 год. е  част от екипа на отделението по „Образна диагностика“ в МБАЛ и ДКЦ „Св. Панталеймон – Плевен“. 

Д-р Апостолова, месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата. Според Вас повишила ли се е информираността сред жените за заболяването и увеличава ли се броят на жените, които сами инициират профилактични прегледи?

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година се диагностицират около 3 400 жени в България, като броят на заболелите жени у нас е около 46 000.

Точните причини за заболяването не са известни, но се обсъждат рискови фактори – генетични фактори, фамилна обремененост, хормонален статус, продължителна употреба на контрацептиви, късна възраст на забременяване и раждане, наднормено тегло и ниска физическа активност, тютюнопушене.Важно е да се знае, че тази диагноза не е присъда и открит навреме ракът на гърдата е лечим.Благодарение на информационни кампании в медиите и провежданите от много здравни заведения профилактични прегледи, се забелязва повишаване на информираността за заболяването и увеличение на жените, които търсят консултация и съвет от специалист. Безспорно трябва още много да се работи в тази посока, защото не е възможно само с кампании, провеждани през един месец в годината, да се реши такъв сериозен и комплексен проблем. С цел постигане на по-добри резултати в диагностиката и лечението са необходими ежедневни координирани усилия на всички нива в системата за постигане на по-добра осведоменост и задължителна профилактика.

Ранното диагностициране е основна и важна стъпка за успешното лечение на заболяването. През още какви допълнителни изследвания трябва да минат жените?

Да, ранната диагностика  е най-важната предпоставка за успешното лечение на заболяването. От значение също са извършването на самоизследването на гърдите след цикъл и самонаблюдение за промени във формата, размерите и структурата им. Здравословният начин на живот и хранене, контролът на теглото, физическата активност, ограничаването и дори отказът от вредните навици като тютюнопушене имат определящо влияние за успешното лечение и ограничаване на предпоставките от заболяване. Препоръчително е жените между 20 и 40 години да провеждат профилактични прегледи поне веднъж на две години, включващо ехомамография. За жените над 40 години е добре веднъж годишно да посещават специалист и правят ехомамография и мамография. Профилактични прегледи на жените над 50 години също трябва да са поне един път на 12 месеца, комбинирани с мамография.

Отскоро ДКЦ „Св. Панталеймон – Плевен” разполага с нов мамограф. Какви са предимствата на апарата за пациентите и как той подобрява диагностичната ви дейност? 

В ДКЦ ”Св. Панталеймон – Плевен” с адрес ул.”Хан Крум” №2, започна работа дигитален мамограф от ново поколение, произведен от водеща компания за медицинска апаратура. Дигиталната мамография е нов, високоинформативен и прецизен рентгенов метод за визуализация на млечните жлези. Дозата на облъчване е незначителна, изследването се провежда бързо и  с максимален комфорт за пациента, резултатите се обработват в реално време. Тук обикновеният рентгенов филм е заменен от детектори, които превръщат рентгеновите лъчи в електрически сигнали. След електронната им обработка се получава образ, който се анализира на екран и се записва на диск .

Това е сложна апаратура, която изисква специално обучение. Как се подготвихте за работа с нея? 

Компанията производител проведе специално обучение за работа с новия дигитален мамограф, но то е само една от предпоставките за прецизното диагностициране. Специалност „Образна диагностика“ се придобива след многогодишна специализация, обучение и полагане на изпит. Но обучението не спира до тук. То продължава през целия живот с ежедневно самообразоване, участие в курсове, конгреси и семинари. Много полезна е и ежедневната работа по проблема в екип с висококвалифицирани колеги  и хирурзи-онколози, с които имам щастието да работя като част от екипа на лечебни заведения „Св. Панталеймон – Плевен“.

Какъв е достъпът до преглед с новата апаратура?

Изследвания се провеждат ежедневно, без записване, от 08.00 до 18.00 ч в ДКЦ „Св. Панталеймон – Плевен” със заплащане или с направления по Националната здравноосигурителна каса от специалист или личен лекар.

Вие като жена и лекар какви съвети за превенция на заболяването бихте дали на жените?

Мили дами, бъдете отговорни към себе си и своите близки. Вашето здраве е във вашите ръце. Не отлагайте профилактичните прегледи за утре, направете ги днес!

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...