Акценти
Начало / Общество / Подновиха съставите на съвети за превенция на ХИВ и наркомании

Подновиха съставите на съвети за превенция на ХИВ и наркомании

Секретарят на читалище „Лик” – Катя Божикова, е новият председател на Общинския съвет по наркотичните вещества. Сeкретар на съвета е д-р Александър Вичев. В него влизат още представители на МВР, РЗИ, РИО, Община Плевен и неправителствени организации. Местното самоуправление ще бъде представлявано от четирима общински съветници – по един от четирите групи в Общинския съвет, а именно: д-р Красимир Трифонов, Антон Георгиев, Ева Маринова и проф. Константин Мутафчиев.

Утвърден е и новият състав на Обществения комитет по превенция на ХИВ/СПИН. Двете структури работят в много близко взаимодействие, тъй като националните политики за превенция на наркоманиите и за превенция и контрол на ХИВ/СПИН са много тясно свързани и дейностите им са в синхрон. По тази причина на местно ниво има известно припокриване на съставите на двете организации, обясни новоизбраният председател Катя Божикова, която е член и на Обществения съвет.

„Община Плевен е една от пилотните общини партньори на Министеството на здравеопазването по тези две големи програми. Нашата задача ще е да задържим и продължим постигнатото досега в общината. Защото, на фона на обективните реалности – криза, нови управленски екипи, за жалост не всички общини успяха да задържат оново, което беше инвестирано в тях по програмите. Плевен ще има задачата преди всичко да задържи постигнатото и разбира се, най-вече работа по нови програми, свързани с превенция сред младите хора”, очерта рамката на бъдещата дейност Катя Божикова.

Безспорно полезен ще е нейният опит натрупан през годините в читалище „Лик”, което от 2007 г. е партньор на Министерството на здравеопазването  по програмите за превенция и контрол на ХИВ/СПИН сред младите хора.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...