Акценти
Начало / Култура / С премиерен спектакъл започва празничната седмица по повод Освобождението

С премиерен спектакъл започва празничната седмица по повод Освобождението

„Телефонът” е премиерният спектакъл на режисьора Боньо Лунгов, с който ще започне културната програма в празничната седмица  по повод Трети март – Освобождението на България. Представлението  е тази вечер от 19 часа на сцената на Драматичния театър.  На 1 март от 11 часа в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъде отслужена панихида по повод 131 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ. В същия ден от 16.30 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев”  творци ще дадат поетичен израз на „Измеренията на свободата”. Час по-късно в Общинска галерия „Бояджиев” изложба ще открие живописецът Илияна Димитрова.

На 1 март от 19 часа в зала „Катя Попова” за меломаните е концертът на Плевенската филхармония и общински хор „Гена Димитрова” под мотото „Джаз във филхармонията”.

На 2 март ще може да се види и станалата вече традиционна изложба на открито върху оградата на къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Тази година тя е на тема „Освобождението в литографии”. Също на 2 март от 11 часа в Панорама „Плевенска епопея” ще бъде открита друга изложба, в която са включени детски творби от Националния конкурс „Освобождението”. При откриването й ще бъдат обявени имената на отличените автори.

Празничният ритуал по повод Трети март ще започне от 11 часа на площад Възраждане с церемония по издигане на националното знаме и панихида в памет на загиналите в Освобождението, отслужена пред Мавзолея.

От 12 часа е тържественият концертът на плевенски формации в Драматичния театър по повод Националния празник Трети март.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...