Начало / Здравеопазване / Подкрепете Националния  Розов ден за борба с рака на гърдата

Подкрепете Националния  Розов ден за борба с рака на гърдата

8 октомври е обявен за национален Розов ден в подкрепа на борбата с рака на гърдата и се превърна в своеобразна традиция в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата. Провежда се по инициатива на Avon България и е ден, в който компанията призовава всеки, желаещ да покаже подкрепата си, да облече розово и сподели пост в социалните си мрежи с хаштаг #avonpinkday, #вижпромяната и #WatchforChange.

Промяната е основна тема в борбата срещу рака на гърдата през тази година. За дългият 19-годишен път на кампанията е постигната промяна най-вече в мисленето и знанието ни за рака на гърдата, промяна, която ни помага по-целенасочено да се борим с болестта и възможно най-рано да я откриваме и лекуваме.

Днес знаем, че ранното откриване на рака на гърдата може да спаси живот. Именно затова никоя жена не бива да бъде в неведение относно болестта. Днес знаем, че проблемът изисква гласност, осъзнаване и взаимност – от цялото общество, всеки ден. Проблемът изисква постоянство, а през всички тези години Avon България възприема работата по него като своя мисия и поставя за своя основна и най-важна цел да осигури осведоменост относно здравето на гърдите и ранните симптоми на рак на гърдата.

Промяна се усеща с всяка следваща година, когато все повече хора подкрепят кампанията и показват, че истински вярват в нея, постоянни са в посока превенция и познават симптомите на болестта. За промяната ни напомнят и символично осветените в розово сгради в София и редица общини в страната, които всяка година виждаме по време на Националния розов ден. Розовата светлина има за цел да затвърди още веднъж вярването, че никоя жена не бива да остава на тъмно за рисковете и симптомите от развитие на рак на гърдата, а ранната превенция, както и високата осведоменост по темата, са ключови.

За съжаление статистиката продължава да бъде все така стряскаща – над 50 000 българки са диагностицирани с рак на гърдата, а случаите се повишават със средно 3800 всяка година. Все още има много жени, които поради една или друга причина пренебрегват здравето на своите гърди и не са постоянни за своя годишен профилактичен преглед. Именно затова кампании за информираност и подкрепа продължават да са все така необходими и актуални за българката.

Благодарение на общите усилия на представители и клиенти на Avon, компанията е дарила над 1 500 000 за превенция и ранна диагностика на болестта. Вече 5 години кампанията си партнира успешно с Фондация „Една от 8“, благодарение на които успява да разшири своя обхват и да окаже подкрепа на диагностицираните жени. Дарените от Avon средства осигуряват безплатна психологическа, юридическа, информационна и практическа подкрепа, която Фондация „Една от 8“ предоставя директно на засегнатите жени, техните близки и семейства.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...