Акценти
Начало / Здравеопазване / Единствената в Плевен болница за рехабилитация и продължително лечение беше открита днес

Единствената в Плевен болница за рехабилитация и продължително лечение беше открита днес

Това е първи етап от мащабна инвестиция на МБАЛ „Авис Медика”

Единствената в Плевен и една от малкото в цялата страна болница за рехабилитация и продължително лечение беше открита днес. Тя е поредният успешен проект, реализиран от МБАЛ „Авис Медика” – Плевен, и ще запълни една голяма ниша в следболничната грижа за пациентите, претърпели големи хирургични и ортопедични операции, инсулти, сърдечни инфаркти и сърдечни операции.

 

Болницата се намира в село Тученица, само на 10 км от Плевен, и разполага с 60 болнични легла,  разположени в 28 стаи. Персонал от 12 лекари и рехабилитатори ще поемат специализираната грижа за пациенти, които се нуждаят от по-продължително възстановяване.

„Болницата е шанс за по-добра рехабилитация на тези пациенти, защото попадат в специализирано заведение, в което ще бъдат под лекарско наблюдение и рехабилитатори ще извършват необходимите им физиотерапевтични процедури, за да се възстановят по-бързо и максимално да се върнат към нормалния си начин на живот”, обясни д-р Владимир Андреев, управител на МБАЛ „Авис Медика” – Плевен.

Болницата ще приема пациенти не само от МБАЛ „Авис Медика”, но и от други здравни заведения.

Новото лечебно заведение е началото на мащабна инвестиция, която МБАЛ „Авис Медика” има амбицията да реализира до края на тази година. Идеята е болницата да прерасне в център за невророботизирана рехабилитация, разкри близките планове Александър Андреев от управленския екип на здравното заведение.

Вече са проведени разговори с водещи европейски фирми за доставка на апарати за неврорехабилитация. До края на годината се очаква да бъде доставена специализирана апаратура за близо 2 млн. лева. Сред тях ще е и вторият за страната Локомат Про. Това е най-модерният в световен мащаб апарат, който дава шанс за възстановяване на частично или напълно загубено движение на долните крайници. Той се използва изключително успешно за рехабилитация на пациенти след прекаран тежък инсулт, травми на главата, при пациенти с  церебрална парализа, паркинсон и други. Опитът в световен мащаб показва, че само след тримесечен курс с Локомат Про се постига забележителен прогрес във възстановяването.

В новооткритата болница рехабилитацията с най-модерната апаратура ще се провежда едновременно с традиционната.

 

Болницата за рехабилитация и продължително лечение се открива точно шест месеца след като МБАЛ „Авис Медика” отбеляза 20 години от създаването си. Тогава тя е единствената частна болница в Плевен и започва само с 20 работни места.  Днес в структурите на здравното заведение броят на персонала е вече близо 300 човека, от които лекарите са 90. Средно месечно през ДКЦ „Авис Медика” преминават близо 13 000 пациенти, а през МБАЛ „Авис медика” – около 1 500. Структурите на здравното заведение работят с НЗОК.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...