Начало / Общество / Подкрепа за разширяване правомощията на инспекторите потърси кметът Спартански от вътрешния министър

Подкрепа за разширяване правомощията на инспекторите потърси кметът Спартански от вътрешния министър

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев беше днес на работно посещение в ОДМВР – Плевен. На срещата присъстваха и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, заместник-директорът на ГДБОП-МВР ст. комисар Стоян Темелакиев, народният представител Владислав Николов, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, ръководителите на съдилищата и прокуратурите, кметове на населени места в областта. Пред всички вътрешният министър обясни основната цел на посещението си – да чуе какви са проблемите, които среща в борбата с престъпността местната власт, за да може да се реагира адекватно.

   „Хората очакват от кметовете по места да осигуряват реда и да помагат за спазване на законите. А как да стане това, след като общинските Инспекторати имат ограничени правомощия”, очерта следващ проблем кметът Спартански. Като примери той посочи усилията на местната власт за справяне с незаконно поставените кафе автомати, с движещите се в рамките на града каруци, с нарушенията на нощната тишина, с вандализма. „За всичко това хората сигнализират мен. И очакват аз да реагирам незабавно. А на мое подчинение са инспекторите от общинското звено. Те, обаче, нямат право да задържат някого. Затова ви моля, министър Радев, да съдействате в пленарна зала с подкрепа за инициативата на кметовете за промени. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е внесъл в Парламента законопроект за общинската полиция, който предлага да се даде право на съществуващите инспектори да бъдат овластени с част от полицейските правомощия – става въпрос за това инспектор да може да те спре, да те накара да се легитимираш, ако трябва да те задържи, докато дойдат органите на реда. По подобен начин полицията ще се освободи от несвойствена работа и ще може да се занимава с истинската престъпност. Има поредица от чисто общински проблеми, чието решение хората чакат от нас, но ние нямаме правомощия да го направим”, каза още Спартански.

Мнение за промяна в сега действащото законодателство изразиха и представителите на съда и прокуратурата.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...