Акценти
Начало / Общество / Подготвят оброк за св. Илия

Подготвят оброк за св. Илия

На 20 юли в местността „Езерото” жителите и гостите на Червен бряг ще могат да присъстват на традиционния от 14 години оброк за св. Илия. По този повод със специална покана излезе и кметът на общината Павлин Фильовски. Церемонията ще започне в 12.00 часа в съботния ден.

Денят на Св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. За да не се разсърди светията, на 20 юли се прави курбан за здраве и голям събор. Затова и червенобреждани ще се съберат – за да отправят молитва към небесния господар на мълниите за здраве, благополучие, хубаво време и плодородие.

Историята разказва, че оброкът в местността „Езерото” е заемал значително място в духовния живот на местните хора още от края на XIX век. Не се знае от кога точно води началото си, но съгласно народните традиции, той е връстник още на първите заселници по нашите земи. Хората са се събирали в тази местност, водени от стародавните вярвания, че не дадат ли курбан на водата, тя може да вземе жертви. Ритуалът се е обявявал като благодарност за животворната течност, която извира от езерото.

Оброкът е възстановен през 2000 год. по инициатива на общинското ръководство на БЗНС. Оттогава Община Червен бряг ежегодно дава курбан за здравето и благоденствието на жителите на града.

В народния фолклор и митология Свети Илия е господарят на небето. На него са подвластни летните гръмотевици, стихии и градушки. Той препуска по небесната шир със своята златна колесница и преследва ламята, която унищожава зреещото жито. В него народът вижда силен закрилник на живота, вестител на жадуван дъжд и влага. Заради силата, която притежава, го нарича Гръмоломник, Гръмовник, Гръмодел.

Освен имениците, на 20 юли празнуват и кожухари, кожари, самарджии и керемидчии.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...