Начало / Икономика / Подготвят картите за градски транспорт за деца до 7 години

Подготвят картите за градски транспорт за деца до 7 години

Издаването на карти за градския транспорт за следващата 2013 година на деца до 7-годишна възраст може да започне още в края на ноември или началото на декември, съобщи инж. Ангел Несторов, управител на “Тролейбусен транспорт” Плевен. Все още предстои координация с местната администрация, защото по закон върху картите трябва да стои и печат на Община Плевен.

И в момента деца до 7 години пътуват безплатно с градския транспорт, но целта е чрез картите малчуганите да имат и доказана застраховка като пътници – така, както е с билетите. Тази нова за Плевен инициатива вече е въведена в Пловдив например, а всичко това се случва според указанията на Министерство на транспорта. Друга подробност е, че с картата дете до 7 години от Плевен ще пътува с градски транспорт в цялата страна и във всички видове градски транспорт. Това е и причината да се слагат два печата – на съответната Община и на превозвача, издал картата, обясни инж. Несторов.

За самите родители издаването на картата ще е безплатно, превозвачите ще получават компенсации, но все още не е уточнен размерът им. Необходимо е майките или татковците да отидат в центъра за издаване на карти на “Тролейбусен транспорт”, да занесат акта за раждане на детето и негова снимка.

Срокът на валидност е една календарна година или до навършване на 7 години на детето. В новата наредба е указано, че картите са задължителни за всички, без значение колко често малчуганите ползват градски транспорт. Другият вариант е, ако детето няма издадена карта, родителите да му купуват билет при пътуване.

Предстои да бъде направен регистър в дружеството за децата до 7-годишна възраст, които ще имат карти, като процедурата е същата като за учениците и за възрастните граждани над 65-годишна възраст. Отчитането на детските карти дружеството ще прави от момента на издаване на такава.

По думите на инж. Ангел Несторов, от “Тролейбусен транспорт”са поръчали 10 000 карти като неофициалните данни са, че малчуганите до 7 години са около 7 000. И тъй като на самите превозни документи година не е фиксирана, те ще могат да се ползват и през следващата година. Годината, за която ще важи картата, ще се фиксира с издаването на документа.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...