Акценти
Начало / Здравеопазване / Одобрените по схема “Училищен плод” могат да започнат доставки от утре

Одобрените по схема “Училищен плод” могат да започнат доставки от утре

Държавен фонд “Земеделие” одобри всички общо 405 за страната заявители по схема “Училищен плод” за учебната 2012/2013 година.

Одобрените кандидати могат да започнат доставки на пресни плодове и зеленчуци в учебните заведения още от 1 ноември по представения от тях график за доставка.

Според наредбата за прилагане на схема “Училищен плод” промяна на датите за доставка се извършва само след уведомяване на ДФ “Земеделие”. Новият график трябва да бъде представен в срок до 26-то число на месеца преди планираната промяна на датите на доставка.

22 учебни заведения от Плевенска област са участвали в програмата през миналата учебна година, което означава, че 3 279 деца от Плевенска област са яли пресни плодове и зеленчуци в училище. По програмата децата получават най-малко четири различни вида плодове и зеленчуци месечно. Сред тях са ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.

Целта на схемата е да се осигури трайно увеличаване на дела на плодовете и зеленчуците в храненето на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици, да се повиши тяхната осведоменост за плодовете и зеленчуците, както и да се развият навиците им за здравословно хранене.

В България над 20% от децата имат наднормено тегло, като над 14 на сто от тях имат свръхтегло, а между 6 и 7% страдат от затлъстяване. Основна превантивна мярка в борбата срещу затлъстяването сред децата трябва да бъде ежедневната консумация на 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове  – оптимален прием, препоръчван от Световната здравна организация.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...