Акценти
Начало / Здравеопазване / Повече средства за болнична дейност в проектобюджета на РЗОК Плевен за 2012 година

Повече средства за болнична дейност в проектобюджета на РЗОК Плевен за 2012 година

Днес директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев внася за одобрение от комисия  на НЗОК проектобюджетът на Плевенската каса за 2012 г. Очаква се до края на следващата седмица Надзорният съвет на НЗОК да се произнесе и договорите с лечебените завадения за болнична помощ вече да бъдат факт. „Прогнозният бюджет за финансиране на дейността на болниците в Плевенски регион, който предлагаме за одобрение,  е в посока нагоре в сравнение с миналата година”, беше единственият коментар на г-н Митев преди заминаването му за София.

По отношение на освобождаването на директора на НЗОК  д-р Нели Нешева, г-н Митев смята, че е грешка от гледна точка на дейността й и професионализма й. „Това, което тя успя да направи за системата  за толкова кратко време, малцина други биха успели”, лаконично мотивира мнението си Митев.

Той обясни, че в РЗОК – Плевен също има разпределени средства за допълнително материално стимулиране, като подчерта, че не одобрява думата бонуси, с която медиите боравят.  Лекарите контрольори и финансовите инспектори, които извърщват основният обем от дейността  на касата, получават средно по 300-350 лв. на тримесечие допълнително материално стимулиране от извършена контролна дейност, тоест средно по 100 лв. на месец. Това е на фона на работна заплата между 480-560 лв. „Сами разбирате, че няма как да задършиш високо квалифицирани кадри със заплата около 500 лв.”, вметна Митев.  Директорът на РЗОК Плевен за миналата година е  получавал по 600 лв. на тримесечие при 1 370 лв. заплата.

Според г-н Митев, за да се избегнат подобни спекулации с възнагражденията, по-добрият вариант е работещите в системата да получават по-адекватни заплати, които да се формират от постоянна част и плаваща ставка, която да се определя на базата на резултати и принос към фирмата. Ако това се случи, подчерта Митев, – то трябва да важи за абсолютно всички категории заети в тези сектори.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...