Акценти
Начало / Култура / Повече от 220 фолклорни изпълнители се събраха на „Пъстра шевица”

Повече от 220 фолклорни изпълнители се събраха на „Пъстра шевица”

Над 220 изпълнители от 16 селища на Северна България се включиха в първото издание на фолклорния фестивал „Пъстра шевица” в Червен бряг, което даде заявка за едно от значимите културни събития в региона. Това споделиха след събитието организаторите от НЧ „Н. Й. Вапцаров 1908”, които с подкрепата на Община Червен бряг имат намерение да превърнат ежегодното провеждане на фестивала през юни в традиция.

Наред със самодейците от Червен бряг и селищата от общината, на сцената в градския парк се изявиха гостуващите състави от Монтана, Враца, София, Дряново и с. Селановци.  Най-многобройна беше групата от град Кула – над 50 изпълнители на възраст от 8 до 80 години, които се включиха във всички раздели – обработен, автентичен фолклор, както и в дефилето на народните носии. Те представиха обичаите, песните, танците, традициите и носиите от различни етнографски райони.

Конкурсният характер на раздел „Обработен фолклор” беше гарантиран от жури с председател доц. д-р Веселка Тончева от Института за фолклор при БАН и членове фолклориста Никола Ценкуловски и Огнян Летов – хореограф при Центъра за работа с деца в Плевен.

Най-много отличия журито присъди на домакините – 11 награди и медали в различните раздели и възрастови групи за представителите на НЧ „Н.Й. Вапцаров”  и три класирани на второ място танцови състава от Центъра за работа с деца и ОУ „Хр. Смирненски” в Червен бряг.

С ентусиазъм и овации публиката посрещаше и изпращаше участниците. Като особено впечатляващо организаторите определиха представянето на Народния хор при Читалището в Кула с тяхното тригласно пеене, танцовия състав „Северняци” при НЧ „Самообразование 1894” на с. Селановци с уникалните автентични хора, детския танцов състав „Балканджийче” на читалището в Дряново и още много, много ритми, багри и звуци, вплетени в пъстрата шевица на родния фолклор.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...