Акценти
Начало / Култура / Повече от 200 души се включиха в декадата на изкуството и културата в Тръстеник

Повече от 200 души се включиха в декадата на изкуството и културата в Тръстеник

Залите на НЧ “Неофит Рилски” в Тръстеник приютяват от миналата седмица многобройни жадни за нови знания и умения посетители. Те са предимно ученици, които участват в различните по вид инициативи, включени в първата по рода си Общинска декада на културата и изкуството. Инициативата е по ОП “Регионално развитие”, припомни ръководителят на проекта от Община Долна Митрополия Десислава Манова.

Най-нетърпеливите участници, а и най-многобройните, се оказаха в Училището по улично изкуство “Танцувам като теб”, ръководено от доц. Александра Хонг, преподавател в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. В работата й помагат шест студенти от НАТФИЗ, които имат сложната задача да впрегнат желанието на по-малките и големи участници и да им предадат умения за изява в хип-хопа. “Първия ден от започването на танците се бяха записали около 50 деца. На следващия ден те разказали в училище какво се случва и в един момент се оказа, че желаещите са двойно повече. Има дори и сърдити, че не могат да се включат, но пространството е ограничено”, разказа Десислава Манова.

Голям е напливът и за майсторския клас по народно пеене с ръководител народната певица от Северняшки ансамбъл Плевен Надка Томова. За да могат заниманията да са пълноценни, децата са разделени на две групи, а участниците са от втори до седми клас.

Художниците, включени в пленера “Големите учат малките”, започнаха вчера заниманията си под ръководството на Диана Къндева. Гост художник, освен рисуване, ще покаже на децата други техники –  за работа с текстил, за изработка на папие маше. И тук активна роля взимат петима студенти от Националната художествена академия, защото желаещите да рисуват са толкова много, че също са разделени на групи. Изложбата със сътвореното от малките творци ще бъде подредена на 23 ноември.

Раздадени са вече материалите за друго от събитията в декадата, което е под надслов “От женските ръце и със сърце”, допълни Десислава Манова. Повече от 40 жени са взели материали за изработване на плетени неща, които ще представят на 22 ноември. Дамите, които проявяват интерес към ръкоделията и съхраняват наследените от майки и баби умения, ще имат възможност да покажат майсторството си и пред публика.

22 момичета пък имаха възможност да покажат артистичните си заложби и да представят мечтаната от тях професия. Специално жури – доц. Александра Хонг и директорът на театъра на НАТФИЗ Николай Младенов, провокираха девойките освен красота да покажат и театрален талант. Ще бъдат избрани 12 от момичетата, за които са осигурени костюми на желаните от тях професии. Идеята е екипът, организатор на декадата, да направи професионални снимки и с тях до края на тази година да бъде издаден календар за следващата. За да има добра предварителна подготовка, още на по-ранен етап е направена анкета в училището в Тръстеник сред записалите се за кастинга девойки, за да се проучи с какво искат да се занимават. Оказва се, че сред най-желаните професии са тези на актриса, лекар, козметичка, учен и фризьор.

С парите по проекта е закупена и най-голямата гордост на читалището в Тръстеник – сглобяема сцена 8 на 6 метра за външни изяви в пълен комплект с техника за озвучаване и осветление, както и камера, фотоапарат, лаптоп, пиано, акордеон. Те ще бъдат използвани на заключителния за първото издание на декадата концерт. Голямата изненада ще е концертът на оркестър “Тръстеник”, който започва от 15.00 часа на 24 ноември, събота. Според данни на организаторите, музикантите не са се събирали и свирили в пълния си състав на сцена в Тръстеник повече от 2 години, затова пък ще представят най-доброто от своя репертоар. След това техният концерт ще “прелее” със следващия вътре в читалището, където децата от различните клубове ще покажат какво са научили за две седмици.

Проектът предвижда случването на още една декада на културата и изкуството в Тръстеник, тя е планирана за края на април – началото на май месец догодина. След това Община Долна Митрополия има ангажимент с общински средства да организира и трета подобна инициатива.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...