Акценти
Начало / Култура / Повече от 180 читатели на библиотеката преписваха “История”-та на Паисий

Повече от 180 читатели на библиотеката преписваха “История”-та на Паисий

181 читатели на Регионална библиотека “Христо Смирненски” се включиха в щафетното преписване на Паисиевата история. Инициативата стартира в края на януари под мотото “Миналото – национален залог за бъдещето”, повод за нея беше 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на “История славянобългарска”.

По случай финала на преписването в плевенската Регионална библиотека беше подредена изложба с книги, посветени на живота и делото на Паисий, бяха поканени и хората, включили се в инициативата. Доброволците трябваше да прочетат последния абзац или изречение от преписания вече текст, да го сравнят с текста от книгата, маркиран от предишния участник и да препишат следващото изречение или абзац.

Над 60 са преписите и поправките на историята, които се съхраняват днес в български и чуждестранни книгохранилища. От първия препис, направен от Софроний Врачански през 1765 год., родолюбиви граматици и учени продължават ревностно да я преписват и разпространяват между народите. Първото печатно издание на Паисиевата история е обнародвано през 1844 год. от Христаки Павлович под наслов “Царственик или История болгарская”.

Плевенският препис на “История славянобългарска”, както и тетрадката с имената на участниците в него, ще бъдат съхранени във фонда на Регионална библиотека “Христо Смирненски” за бъдещите поколения.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...