Акценти
Начало / Здравеопазване / Повече от 100 пациенти се изследваха безплатно за глаукома и бъбречни заболявания в ДКЦ „Св. Панталеймон” – Плевен

Повече от 100 пациенти се изследваха безплатно за глаукома и бъбречни заболявания в ДКЦ „Св. Панталеймон” – Плевен

Над 100 пациенти с очни оплаквания бяха прегледани в дните на Световната седмица на глаукомата – от 7 до 12 март, в ДКЦ „Св. Панталеймон” – Плевен. При около 10% от тях ще се наложат последващи изследвания за прецизиране на диагнозата, съобщават от здравното заведение.
На 10 март в нефрологичен кабинет в ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен бяха организирани безплатни прегледи по повод Световния ден на бъбрека. Само за един ден кабинетът е посетен от 20 пациенти. Около 60 % от посетилите кабинета са с бъбречно-каменна болест, а около 30% са с неясна причина за артериална хипертония. При тях се налагат допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата. В последните години се отбелязва тенденция към нарастване броя на болните с ХБН както у нас‚ така и в чужбина. Ранното диагностициране и адекватно лечение на бъбречните заболявания дава възможност за своевременно откриване на случаите с нарушена бъбречна функция и при своевременно лечение да се запазят бъбречните функции за значителен период от време. Рискова група пациенти са пациентите с артериална хипертония и захарен диабет.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...