Начало / Общество / Повечето общински паркинги ще бъдат отдадени под наем

Повечето общински паркинги ще бъдат отдадени под наем

Предстоят сериозни реформи в общинското звено „Паркинги и гаражи” – голяма част от паркингите, стопанисвани сега отОбщината, ще бъдат отдадени под наем. Това се прави заради ниската ефективност на тези имоти, повечето от които в момента дори не могат да покрият разходите за персонал и осигуровки,  обясни пред журналисти кметът доц. Димитър Стойков.

Общината ще продължи да стопанисва няколко ключови за паркиране места в центъра на града – пред Областната управа, зад Мавзолея, до Драматичния театър и паркинга зад Регионалния исторически музей. Като ще се въведе почасово заплащане – 1 лв. за час престой. Останалите общински паркинги ще бъдат отдадени под наем, като за всеки обект ще има конкретно изготвени критерии.

Има идея зад Мавзолея по линията на публично-частното патньорство да се изгради паркинг на няколко нива – подземни и надземно, а зад Регионалния исторически музей да бъде обособено място за настаняване на вдигнати с паяк автомобили. Предвижда се  съоръжението да бъде закупено на старо със средства от наемите на останалите общински паркинги.

Съществуващата синя зона ще бъде запазена, дори се обсъждат предложения на граждани за разширяването й. Ще бъде намалена цената за ползване на подземния паркинг до бившия магазин ГУМ, за да се повиши ефективността му. Сега тя е 100 лв. на месец, като предложението  е да се намали на 70 лв. „Правим това, защото в момента има много незаети места”, мотивира идеята доц. Стойков. Общият капацитет на подземното съоръжение е около 40 автомобила.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...