Акценти
Начало / Култура / Пленер „Есента в Кайлъка” организира Арт център Плевен

Пленер „Есента в Кайлъка” организира Арт център Плевен

арт център - пленер

От 13 до  23 октомври в плевенския парк Кайлъка ще се проведе пленер под мотото „Есента в Кайлъка”. В него са поканени да участват осем изявени майстори на четката , членове на Групата на плевенските художници – Константин Симеонов, Юри Буков, Сашо Камбуров, Любомир Йотов, Хинко Хинков, Петко Петков, Нина Петрова, Павлин Ковачев. Това съобщи днес на пресконференция Теодора Колева, организатор на пленера. Идеята е да извадим на показ процеса на създаване на една творба, за да разкрием пред широката публика това тайнство, обясни Колева.

Редом с изявените автори ще работят  и осем млади художници от арт занималнята към Арт центъра. Чрез жребий децата ще изберат своя по време на пленера, допълни  Владимира Йорданова – ръководител на арт занималнята и уредник в Арт центъра.

Пленерът ще завърши с изложба, която ще бъде открита на 30 октомври от 17.30 часа  в Арт център Плевен. Тогава художниците ще връчат по една от създадените от тях картини по време на пленера на представители на Общинския съвет в Плевен. Картините са дарение, за  да оживят атмосферата на залата за провеждане на заседанията на местния парламент. Във вернисажа ще бъдат включени и творбите на малките художници. Идеята е след това те да бъдат показани и в няколко плевенски училища, за да привлекат младата публика към изобразителното изкуство.

Пленерът „Есента в Кайлъка“ се реализира по проект на Арт център Плевен, класиран на първо място във  втората конкурсна сесия на Община Плевен за финансиране на културни инициативи със значение за общността. Затова и всички разходи по създаването на платната по време на пленера – по три за всеки автор, се поемат от Арт центъра.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...