Акценти
Начало / Образование / Изявени учени, млади лекари и студенти от 12 държави участват в младежки научен форум, открит днес в Плевен

Изявени учени, млади лекари и студенти от 12 държави участват в младежки научен форум, открит днес в Плевен

проф. Славчо Томов

Днес в Телекомуникационен ендоскопски център в Медицински университет – Плевен официално беше открита XII Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Тя се провежда в рамките на месеца, който Медицинският университет  е посветил на 40-годишния юбилей от създаването на висшето училище, и ще премине под мотото «Да съберем умовете заедно» .

На официалната церемония по откриването на Младежката конференция в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационния център студентите дадоха инициатива с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на наскоро починалия техен колега Върбан Стоянов, патокурсник, специалност Медицина. Върбан Стоянов е сред дългогодишните организатори на младежката конференция. Паметта му беше почетена и със специално издаден юбилеен плакет на негово име и с диск с  филм, посветен на годишнината на университета. Плакетът и дискът бяха приети от  председателя на студетския съвет Александър Тодоров, за да ги предаде на близките на Върбан Стоянов.

След тази затрогваща церемония ректорът на Медицинсския университет проф. Славчо Томов откри младежкия научен форум. Приветствие към участниците поднесе и зам.-кметът на Община Плевен Стефан Петков.

Научната програма на конференцията е насочена към съвременните аспекти на екстремната медицина, иновациите в областта на кардиологията и кардиоваскуларната хирургия, радиологията и ортопедията. Водещи световни експерти ще запознаят аудиторията с постиженията на регенеративната медицина и стволовоклетъчна терапия, с основите на лекарствената политика в САЩ и изискванията за публикуване на статии в международни медицински списания. Ще бъдат представени възможностите за участие на студентите в международни научни проекти чрез европейски програми за отпускане на стипендии за млади изследователи.

Регистрираните участници в конференцията са общо 237, от които: 13 гост-лектори и модератори на работни срещи. Активните участници са 145, като 127 са българските автори, а – 18 чуждестранните.

младежка конференция Медицински университет

Чуждестранни участници и гости на научното събитие са изявени учени, млади лекари и студенти по медицина от 12 държави – САЩ, Португалия, Русия, Полша, Чехия, Украйна, Ирландия, Индия, Армения, Турция, Македония, Босна и Херцеговина. Сред българските участниците са представители на всички висши медицински училища в страната, Военномедицинска академия, Национална спортна академия, УМБАЛСМ Пирогов, УМБАЛ – Плевен и други центрове.

Младите изследователи ще представят 110 научни съобщения в 9 научни секции: Вътрешни болести; Хирургия и ортопедия; Акушерство, гинекология и педиатрия; Неврология, неврохирургия и психиатрия. В хода на конференцията ще бъдат проведени 2 работни срещи и ще бъдат изнесени 2 водещи и 3 пленарни лекции

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...