Акценти
Начало / Общество / Плевен ще е първият град в страната със 100% тролейбусен екологичен транспорт

Плевен ще е първият град в страната със 100% тролейбусен екологичен транспорт

 кмет тролеи

Плевен ще е първият град в страната със 100% тролейбусен екологичен  транспорт. Това ще стане възможно след разширението на контактната мрежа и изграждането на 4 нови тролейбусни линии. Днес дейностите стартираха официално с „първа копка“, която се състоя на ул. „Ген. Владимир Вазов” – пред Втора клинична база на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Кметът на Община Плевен поля с шампанско лопатата на багера, който даде символичния старт на строителството. На ритуала присъстваха народните представители от ГЕРБ – Плевен Цецка Цачева и Владислав Николов, общински съветници, областният управител арх. Бойко Балтаков, представители на местната администрация, ръководители на институции и ведомства, управителят на „Тролейбусен транспорт“ инж. Ангел Несторов и др.

тролеи първа копка

Проектът „Интегриран градски транспорт на Плевен“ предвижда и рехабилитация на съществуващата контактна мрежа на тролеите. Стойността му е 23 322 246, 41 лева и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от и от държавния бюджет. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. Четирите нови линии на тролеите са следните: едната започва от кръстовището на бул. „Георги Кочев” и бул. „Русе” и завършва на кръстовището на бул. „България” и ул. „Климент Охридски”. Маршрутът обхваща бул. „Европа” и ул. „Климент Охридски” в посока жк „Дружба 3” покрай магазин „Практикер“.

Вторият участък ще обслужва Девети квартал – той започва от кръстовището на ул. „Сан Стефано” и ул. „Стоян Заимов” и завършва на обръщалото на Втора клинична база. Третият участък ще разшири обхвата на мрежата в кв. „Мара Денчева” – ще започне от кръстовището на ул. „Сан Стефано” и „Христо Ботев” покрай гробищния парк през квартал „Мара Денчева” и жк „Кайлъка” и излиза при обръщателната на Моста в парк „Кайлъка”. Четвъртият маршрут е от „Сан Стефано”, наляво по „Хр. Ботев”, след това продължава и се включва на ул. „Трети март” в сега съществуващата мрежа. Новата мрежа ще е общо над 12 километра, която ще бъде присъединена към сега работещата 42-километрова.

Строителните и ремонтните дейности няма да създадат проблеми за плевенчани,  тъй като новите тролеи имат възможност да се придвижват с двигатели, увери кметът. След година плевенчани ще получат интелигентен градски транспорт. Електронни табла на тролейбусните спирки ще информират пътниците кога точно пристига очакваното превозно средство. Проектът предвижда и изграждане на ново тролейбусно депо.

първа копка тролеи

Вече са доставени 36 от предвидените нови 40 тролея по проекта, останалите 4 ще дойдат до края на месеца. В продължение на проекта предстои да бъдат доставени още 30 нови тролея, с което напълно ще бъде подменен автопаркът на тролейбусния транспорт. Предвидено е и изграждането на нови 9 422 метра велоалеи, които ще свържат всички големи квартали на града с парк Кайлъка, припомни кметът.

първа копка тролеи

първа копка тролеи

първа копка тролеи

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...