Начало / Култура / Плевен става част от инициативата „Книги за смет”

Плевен става част от инициативата „Книги за смет”

книги за смет

Инициативата „Книги за смет“, която обединява отговорното отношение към околната среда с четенето, ще се състои за трета поредна година от 26 април до 16 май, съобщават организаторите от фондация „Кредо Бонум“ и издателство Smart Books.

„Книги за смет“ в Плевен ще се събират на 9 май. Преди това инициативата ще събира участници в Пловдив, София, а по-късно ще се включи и Бургас.

Идеята е всеки да получи книга срещу предаден един килограм пластмасови отпадъци.

И тази година ще има лимитиран нов тираж книги. След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, този път  акцент ще бъде приключенската литература, казват организаторите.

Едно от най-любимите детски произведения – „Вълшебникът от Оз“, ще бъде преиздадено на български език 115 години след публикуването му в САЩ. Романът на Лиман Франк Баум за малката Дороти и кучето й Тото е сред най-известните в американската култура.

Пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси, са годни за рециклиране отпадъци.

Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място, уточняват организаторите.

Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно изхвърляне.

Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат дългия процес на преработка, докато „заживеят нов живот“.

Спестената енергия от рециклирането само на една пластмасова бутилка, например, ще захрани компютър за 25 минути, посочват още организаторите.

Източник: БТА

 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...