Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен се присъединява към световната кампания за подкрепа на пациенти с ендометриоза

Плевен се присъединява към световната кампания за подкрепа на пациенти с ендометриоза

За седма поредна година в света се организира глобално събитие в подкрепа на пациенти с ендометриоза. Нашата страна за първи път тази година ще участва в кампанията „ЕндоМарт 2020” (Worldwide EndoMarch) като официален партньор на инициативата с организирането на поход за повишаване на информираността за заболяването, от което страдат 200 милиона жени по света, или 1 от всеки 10.  Целта на кампанията е да повиши информираността за заболяването. Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и е под патронажа на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание.

В град Плевен инициативата се осъществява от студентите на Медицинския университет и висококвалифицираните специалисти на УМБАЛ „Света Марина“. На 28 март студентите от Студентски съвет, от Асоциацията на студентите медици – клон Плевен и на чуждестранните студенти ще вземат участие в похода в подкрепа на жените с ендометриоза EndoMarch 2020 с цел повишаване на информираността за заболяването, нуждата от правилна и навременна диагностика, както и осъществяване на нови проучвания за третирането на заболяването. Специалистите по акушерство и гинекология от Медицински център „Света Марина“ – Плевен ще предложат безплатни прегледи в седмицата преди EndoMarch 2020 – от 23 до 27 март – на жените със съмнение за ендометриоза или с поставена диагноза.

Походът EndoMarch България 2020 на 28 март в град Плевен ще стартира от Ректората на МУ-Плевен в 12:30 ч. Организаторите призовават за солидарност с всички жени по света, засегнати от ендометриоза чрез включване в похода.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...