Акценти
Начало / Общество / Плевен почете Ботев и героите на България (снимки и видео)

Плевен почете Ботев и героите на България (снимки и видео)

Точно в 12 часа със звук на сирени беше възвестена минутата мълчание, в която свеждаме глави пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Множество граждани, дошли пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в Плевен почетоха със сведени глави паметта на героите.

Церемонията по повод 2 юни започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове. Преди това почетен караул застана пред паметника на Ботев.

IMG_2330свещеници

2 юни е дата на преклонение и ден  на гордост с дързостта и величието на подвига в името на родината и нейната свобода.  Най-святото за една нация е нейната памет за достойните синове на Отечеството, които отстояха с живота си честта на България. Памет за онези личности, чиито идеи преминаха границите на времето и днес са основание за национално самочувствие и национална идентичност, каза в приветственото си слово зам.-кметът на Община Плевен Стефан Милев. Той призова да запазим идеалите на Ботев и героите на България и да ги предадем на децата, които трябва да ги знаят и следват.

IMG_2341стефан милев

Изпълнения на патриотични песни от Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков придадоха допълнителна тържественост и емоционалност на събитието.

IMG_2324духов оркестър

Да почетат паметта на Ботев и на загиналите за независимостта на България дойдоха зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, председателя на Общинския съвет – Мартин Митев, представители на местната администрация, културни институти, политически партии. Те поднесоха венци и цветя пред паметника на Ботев. Цветя положиха и ученици от  НУ „Христо Ботев” – Плевен и други плевенски училища.  Сред многото деца беше и 2-годишният Виктор, който също положи своето цвете.

IMG_2348официални лица

IMG_2354

IMG_2334общински хор

IMG_2360

IMG_2361

IMG_2368IMG_2372

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...