Акценти
Начало / Култура / Плевен отново събира майстори на хорото от цяла България

Плевен отново събира майстори на хорото от цяла България

За трета поредна година Плевен ще бъде домакин на националния фестивал „Мизия танцува”, който събира от цялата страна школи, клубове, танцови студиа и колективи, изучаващи български народни хора. Организатор на събитието е фолклорен танцов клуб “Българско хоро” и  Община Плевен.

„Нашата цел е да съхраняваме и популяризираме автентичния български фолклор, но както вече знаете, ние подкрепяме и стимулираме неговото развитие, защото всичко покрай нас се развива и променя. Младото поколение изпълнява старите автентични хора по свой съвременен начин, добавяйки интересни фигури, диагонали, комбинации и други закачки, за да им бъде интересно и весело. Затова ние не искаме да спираме тяхното развитие и точно това искаме да видим от участниците”, казват организаторите Олга и Минко Мустакови.  На сайта на фестивала www.miziatancuva.com те приканват участниците в тазгодишното издание на фестивала да покажат любимото си хоро и така да покажат най-доброто, на което са способни.

Квалифицирано жури ще оценява изпълненията, като критериите са оригиналност при представянето на хорото, артистичност и емоционалност, стил и характер на изпълнение, техничност.

Ще бъдат връчени парични награди в няколко категории. В категория “Цялостно представяне” наградата за първо място е 400лв., за второ място – 300лв, за трето –  200 лв. За най-добре представено хоро от Северна България наградата е 100лв. Предвидени са и няколко специални награди – за “Най-оригинално представено хоро”, “Най-артистична група”,  “Най-атрактивна група”, “Най-стилна група”и др.

Фестивалът ще се проведе на 26 октомври, а заявки се приемат до 18 октомври.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...