Акценти
Начало / Здравеопазване / Започна прием на заявления по европейската схема „Училищен плод”

Започна прием на заявления по европейската схема „Училищен плод”

До 20 септември 2013 г. областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” ще приемат заявления за учебната 2013/2014. Общият финансов ресурс е 5 549 778 лева, като помощта на дете е 27.29 лева. Схемата е финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и държавния бюджет. Очаква се тази учебна година тя да обхване около 200 000 деца.

От ДФ „Земеделие” уточняват, че обособените групи кандидати в „Училищен плод” са три. В първата влизат учебните заведения. Във втората са едноличните търговци и юридическите лица, поели задължение да доставят плодове и зеленчуци, както и одобрените организации на производители. Третата група включва общините, които кандидатстват за учебните заведения на тяхна територия.

Доставката на плодове и зеленчуци ще започне на 1 ноември и ще продължи до 31 май. Децата могат да получат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви, а от зеленчуците – домати, краставици и моркови. Графиците за доставка се одобряват от ДФ „Земеделие”.

Тази година се очаква изменение в наредбата за прилагане на „Училищен плод”, което ще позволи схемата да обхване и децата от първа и втора група в детските градини и ще помогне за по-пълното усвояване на европейски средства, допълват от фонд „Земеделие”. Изменението ще бъде прието с постановление на Министерски съвет. Целта на „Училищен плод” е да увеличи дела на плодовете и зеленчуците в дневното меню на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици.

Проведеното през 2012 год. Национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците от 7 до 18 години показа, че 28% от децата консумират ежедневно и повече от един път дневно пържени картофи и чипс, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, безалкохолни напитки със захар. Тенденция за увеличаване на затлъстяването се наблюдава още при първокласниците. През 1998 год. относителният дял на децата на 7 и 8-годишна възраст със затлъстяване е под 10%, през 2008 год. е 13-14%, а през 2011 год. е 20,8% при момчетата и 14,6% при момичетата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...