Начало / На фокус / Плевен отбеляза 142 години от Освобождението си (снимки)

Плевен отбеляза 142 години от Освобождението си (снимки)

142 години от героичната Плевенска епопея и Освобождението на Плевен от турско робство бяха отбелязани днес с тържествен ритуал пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”.

Той започна със заупокойна молитва, отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение с висши представители на руската  и украинската православна църква, митрополитите на Ловеч и Враца.  След края на панихидата Архиепископ Леонид – заместник-председател на отдела за външни църковни отношения на Руската православна църква пожела „никога вече кръв да не обагря тази земя”.

В словото си по повод Деня на освобождението на Плевен кметът Георг Спартански припомни значението на Плевенската епопея за Освобождението на България. „Плевен е крайъгълният камък, който решава изхода на войната”, подчерта Спартански, изтъквайки, че тя е справедлива и променя не само хода на историята на България, а и на целия Балкански полуостров и на цяла Европа в следващите десетилетия. „От времето на Руско-турската освободителна война в България има над 400 малки и големи паметници, най-величественият сред тях е Панорама „Плевенска епопея”. Над 1/3 от тези паметници са на плевенска земя. Тези паметници са направени от българския  народ, за да увековечат делото, паметта, героизма и достойнството на тези, които  проляха кръвта си, за да я има днешна България”, каза в словото си Спартански. Той се обърна към плевенските деца с призив да знаят, помнят и почитат паметта на знайните и незнайните войни, които са загинали, за да ни има нас, за да я има горда, свободна и независима България.

Тържественото честване завърши с поднасяне на венци и цветя пред вечния огън на Мавзолея.

Официални гости на честването бяха народни представители от плевенски избирателен район,  общински съветници, председателят на Общинския съвет Мартин Митев,  областният управител Мирослав Петров, бившите кметове на Плевен – Андрей Романов, Румен Петков и Найден Зеленогорски, посланикът на Руската  федерация Анатолий Макаров, генералният консул на Русия в Русе Громов, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на дипломатическия корпус, представители на държавни и обществени институции, на политически партии, гости от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон, Браила, Плоцк.

Празничната програма за отбелязване на 10 декември продължи с концерт на  Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласния” с диригент – Кристиан Попов в ДКТ „Иван Радоев”. След което кметът даде традиционен прием по повод празника в ресторант „Ростов”.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...