Акценти
Начало / Общество / Плевен отбеляза 111 години от Независимостта на България (снимки)

Плевен отбеляза 111 години от Независимостта на България (снимки)

По повод 111 години от обявяване на независимостта на България днес в Плевен се състоя честване пред паметния знак на площад „Стефан Стамболов”, поставен пред ДКТ „Иван Радоев”, където на 22 септември 1908 година пред плевенчани е прочетен Манифестът за независимост на княз Фердинанд

По традиция ритуалът започна с поставяне на почетен караул пред паметния знак и посрещане на почетната рота от Единния център за начална военна подготовка в Плевен от началника на  плевенския гарнизон полковник Николай Бешев. Младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” – Плевен, бяха наред с войниците.

Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева изпълни патриотични песни, след което с приветствие по повод Деня на независимостта се обърнаха зам.-кметът Стефан Милев и зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов.

След което пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя. В едноминутно мълчани официалните лица и граждани сведоха глави в почит към тези, с чиито усилия е постигната юридическата независимост на България от султана и е възстановена напълно държавността. Официалната част на честването завърши с изпълнение на химна на Р България  от Общинския хор.

Празникът продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков на площад „Стефан Стамболов” и Общински хор „Гена Димитрова”.

На празничния ритуал присъстваха народни представители от плевенския избирателен район, представители на общинската и местната власт, кандидат –кметове на Плевен, кандидати за общински съветници, общественици, граждани.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...