Акценти
Начало / Общество / Плевен остана без награда от конкурса за принос в свободата на достъп до информация

Плевен остана без награда от конкурса за принос в свободата на достъп до информация

За десети път Програма достъп до информация връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

Награди за 2012 г. бяха връчени  в шест категории. В категорията „Гражданин, най-активно използвал правото си на информация” беше номиниран плевенчанинът Димитър Димитров. За съжаление, той остана без награда. В тази категория журито присъди „Златен ключ” на варненец. През изминалата година, благодарение на неговата намеса и на това, че своевременно сигнализира за нередности в работата на две институции, се стигна до промяна при предоставяне на информация, които противоречаха на законодателството за достъп до информация – в Община Варна спряха да искат ЕГН на заявителите, а в РДНСК – Варна – да събират суми за предоставяне на информация по нормативи, различни от посочените в ЗДОИ.

В категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” наградата „Златен ключ” беше присъдена на Български институт за правни инициативи (БИПИ) – за активната дейност по увеличаване прозрачността в рамките на съдебната система, особено инициативата за създаване на публични профили на магистрати. БИПИ е сред организациите, които оглавиха кампанията за по-голяма прозрачност и реформи в съдебната система и кампанията за прозрачност на кандидатите за членове на инспектората към ВСС, и за членове на ВСС.

Наградата „Златен ключ” за „Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” отиде за журналиста Красен Николов от Медиапул за използването на ЗДОИ и позоваването на информацията, получена по ЗДОИ за подготовката на публикации от голямо обществено значение – помилванията по време на мандата на Първанов – Марин; работата на МВР; прозрачността на БОРКОР и проследяване дейността на застъпниците за свобода на информацията в страната.

Община Добрич спечели „Златен ключ” в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани.

Антинаградите „Златен катинар” и „Вързан ключ” заслужиха Служба по геодезия, картография и кадастър – Варна и Община Пазарджик.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...