Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен е един от двата водещи центъра за роботизирана хирургия в Европа

Плевен е един от двата водещи центъра за роботизирана хирургия в Европа

Плевен е един от двата големи центъра за роботизирана гинекологична хирургия в Европа, заяви днес в Плевен проф. Ян Пърсан, президент на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Проф. Пърсан е специален гост на провеждащия се в Плевен международен семинар по роботизирана хирургия. Днес проф. Пърсан беше модератор на  операция на живо на 30-годишна жена с рак на шийката на матката, която беше оперирана с робот Да Винчи. Операцията проведе проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет.

„Силно съм впечатлен от това, което видях”, сподели веднага след приключване на операцията проф. Пърсан. Той нарече плевенския си колега един от пионерите в  роботозираната хирургия за Европа и изказа високата си оценка за екипа, с който работи, както и от Телекомуникационния ендоскопски център при Медицински университет-Плевен и оборудването в него.

Според проф. Пърсан все повече болници в Европа закупуват роботизирани системи за извършване на операции. „Все пак трябва да се има предвид, че, когато се въвежда роботизираната хирургия, говорим за повишено качество на предлаганата услуга. Роботозираната система не е оборудване, което може да бъде поставено навсякъде и този вид хирургия да бъде въведена навсякъде. Много е важно да има достатъчно случаи на раково болни, за да има опит при третиране и лечение на такива случаи”, подчерта известният хирург.

Все пак той смята, че разпространението на роботизираната хирургия в Европа няма да стигне такова ниво, както в САЩ. Няколко са съществените причини за това, една от които е различията в икономиките на САЩ и Европа, а другата е разликата в системите на здравеопазване. „ Другата съществена разлика е, че в САЩ роботизираната хирургия се използва предимно при доброкачествени случаи, докато в Европа основното приложение е при ракови случаи”, обясни проф. Пърсан.

Ето защо известният хирург е на мнение, че много внимателно трябва да се обмисля въвеждането на роботизирана хирургия в европейските болници, като икономическото оправдание и мотивацията трябва да е наличието на достатъчно сложни и злокачествени случаи.

На снимката: Проф. Ян  Пърсан /в ляво/ и проф. Григор Горчев

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...