Акценти
Начало / Общество / Плевен днес празнува

Плевен днес празнува

На  15 май Плевен отбелязва своя празник. Датата е определена с решение на Общинския съвет от 2001 г. Преди това празникът на града се чества на 10 декември, когато е Освобождението на Плевен. Съветниците обаче решават, че това ще бъде Ден на признателност към загиналите за освобождението, а датата, когато в Плевен се е провеждал голям пазар на животни, който е събирал хора от различни краища, е избрана за Празник на града. Един от основните мотиви е, че през месец май времето е топло и позволява да се провеждат концерти на открито и хората могат спокойно да се насладят на празничните прояви.

Тази година празничната програма започна още на 8 май с поредица от културни прояви. Днес е кулминацията на тържествата.

Тържественият ритуал ще започне в 11.00 на площад „Възраждане” с церемония по издигане на знамената. След това митрополит Игнатий ще отслужи молебен за здраве и благоденствие на плевенчани. Поздрав за празника ще отправи кметът на града Георг Спартански. Програмата ще продължи с концерт на Общински хор „Гена Димитрова”.

Официални гости на празничния ритуал ще са министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители, директори на институции, представители на бизнес средите, дейци на културата, изкуството и др. Гости на Плевен в празничните дни ще са делегации от побратимените ни градове Ростов на Дон, Русия, Плоцк, Полша, Браила, Румъния, както и от Кавадарци, Македония.

Програмата за Празника на Плевен ще завърши с два концерта тази вечер на площад „Възраждане” – от 20.30 часа ще пее Тони Димитрова, след нея на сцената в 21.30 часа ще се качат рокаджиите от група „Сигнал”. Финалът ще е празнична заря с начало 23.00 часа.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...