Акценти
Начало / Култура / Плевенчанката Зорница Иларионова е удостоена с престижна награда в Мадрид

Плевенчанката Зорница Иларионова е удостоена с престижна награда в Мадрид

Зорница Иларионова

Младата цигуларка, плевенчанката Зорница Иларионова е удостоена с престижната награда за най-добър изпълнител сред обучаващите се в класа по цигулка  на  Академията „Царица София“ в Мадрид, съобщава БНР. „Наградата се връчва по време на годишната среща на ръководители и преподаватели в Академия „Царица София”, разказва Зорница Иларионова и уточнява, че за нея това е най-значимият приз, получаван досега.

Церемонията по връчването на наградата се е състояла в кралския дворец Ел Пардо в Мадрид и лично Кралица София е връчила наградите на победителите.

Зорница Иларионова  учи цигулка в класа на проф. Захар Брон. „Големият педагог Захар Брон е невероятна личност и при него се обучават блестящи цигулари. През 2012 г., постъпих в неговия клас,  след много тежък конкурс”, разказва още Зорница. Тя е една от четиримата щастливци, които са одобрени от именития професор от явилите са на прослушването 40 кандидати.

„Нашта  съвместна работа е много интензивна, но въпреки това не съм прекъснала връзката си с България. Дори паралелно карам обучение и в Нов български университет. Съвместяването на обучението на две места е много трудно, но се справям”, допълва още младата цигуларка.

Досега Зорница Иларионова е носителка на редица престижни отличия в национални и международни конкурси. Има концерти във Франция, Испания, Португалия, Германия, Белгия, Русия, Австрия, Сърбия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...