Начало / Култура / Плевенчанката Доротея Люцканова сбъдва певческите мечти на учениците си

Плевенчанката Доротея Люцканова сбъдва певческите мечти на учениците си

ДоротеяПреподавателката по поп и джаз пеене Доротея Люцканова стартира два нови проекта, научи infopleven. Първият се нарича „Само за забавление“ и в него кани всички, които не са осъществили някогашната си детска мечта да пеят и да се забавляват. Вторият проект е създаване на джаз и поп формация към нейното вокално студио, която ще включва 6 от най-добрите й ученици. Те ще бъдат „лицето“ на нейната работа и ще я представят на по-високо професионално ниво. Вече се реализира и идеята й за „Вокално студио на колела” в малките населени места в региона. То включва прослушване на ученици от 6 до 12-ти клас след предварително записване.

Плевенчанката работи с малчугани на 5-6-годишна възраст, ученици и кандидат-студенти и е основен фактор за сбъдването на певческите им мечти, споделиха самите те. Бройката на желаещите просто да се забавляват, да се развиват целенасочено или да гонят големи постижения, варира постоянно.

Певци

В началото на тази учебна година младите изпълнители се срещнаха с плевенската публика на сцената на читалище «Лик» и доказаха, че имат не само талант, но и знаят какво да правят с него. Концертът предизвика огромен интерес и възторжени коментари. Ден по-късно кандидатите за телевизонните музикални шоу програми и певческа слава спечелиха и публиката в град Ловеч. Най-скорошната им изява, която по-скоро ще е уъркшоп, ще се състои в град Лом през ноември.

Доротея Люцканова е единственият лицензиран вокален инструктор в България към американската организация „Speech Level Singing’. Следва магистратура „Вокално изпълнителско майсторство“ със специалност вокална педагогика към Нов български университет. От септември тази година тя е и лектор в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Певци 1

Люцканова съобразява репертоара с желанията на самите деца, дори понякога рискува с техния избор, но за нея е важно те да се забавляват на сцената. „Не зная дали съм оригинална в очите на децата, но се стремя да провокирам най-доброто, на което са способни, когато работим. Ние сме екип. Стремя се да ги науча да познават себе си и да вярват в своята уникалност. Пеенето е инстинкт, който всеки от нас притежава. Въпросът е доколко искаме да го покажем и докъде искаме да стигнем“, коментира тя.

Певци 2

И отчита два от най-големите си успехи в работата с децата – вече има двама студенти. Валентин Братованов учи в престижния университет Tech Music School в Лондон, а Румяна Великова е в Нов български университет. „Това ме прави щастлива и ме зарежда с енергия и ентусиазъм“, сподели преподавателката.

По думите й индивидуалният и позитивен подход към децата е много важен. „Особено в къщи децата обичат да си припяват и често някой от родителите ще се изкряска: Млъкни! И така у нас се наслагва убеждението, че пречим или не звучим добре. Вместо подкрепа от най-близките, получаваме комплекс за малоценност. А на нас така ни се иска да изкрещим на целия свят: АЗ МОГА! Да не говорим, че понякога и самите педагози реагират по подобен начин. Поставят етикети от рода на „Този глас не е голям“, „Хм, нищо особено като диапазон“ и т.н.“, сподели Люцканова.

Певци 4

Едновременно с чисто вокалната работа, тя формира и други много важни качества у децата, каквито са дисциплината и упоритостта. Децата й, както ги нарича, разбират, че всяко изпълнение пред публика е плод на упорит и всеотдаен труд.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...